04 Augusti 2018 | Ryssland

Fotbolls-VM i Ryssland - Hemresan (Del 5)

Min flight går vid 21:30 och jag har en plan att försöka förlänga tiden för check-out. Det gick sådär och jag fick fritt till klockan 14. Det blir pool häng fram till dess och sen får jag köa en timme bland en hög med Peruaner som ska ta över staden av svenskarna och checka in och nyregistreras i KGB:s rullor. Jag deponerar väskan vid tre tiden och tar en promenad på stan. Klockan 17 börjar Ryssland-Uruguay på TV. Det finns alltså tid att uppleva lite rysk fotboll i ryssarnas revir och jag letar upp ett ställe där lokalbefolkningen hänger och tar plats i god tid framför tv:n. Äter en stadig middag för att förbereda mig. Mycket smakar dill i Ryssland, det har dom i princip allt. Om ni undrar?

 

Stället blev fullt och precis vid avspark kom ett par och frågade om det är ledigt vid mitt bord. De pratar så klart inte heller engelska, men vi redde ut detta snyggt så de får plats. Det visade sig att mannen var Armenier från Georgien som bor i Krasnodar, Ryssland med sin ryska fru. Han beställde in lokalt vin på bordet och ville bjuda på det till matchen. Senare kom det in ännu lokalare öl, bryggd runt hörnet. Det blev riktigt trevligt som man säger och snart stog det grillad kyckling på bordet med mer öl. Jag försökte förklara på både engelska som svenska att jag var proppmätt och pekade på min mage och blåste upp mina kinder så det skulle synas att jag redan ätit för mycket. Det var tydligen en extremt dålig ursäkt, så det landade grillad kyckling, sås och bröd på min talrik. Utan att förstå ett uns av vad han sa, tolkade jag på kroppsspråket och hans leende att maten är sagolikt god och man kan inte tacka nej utan att ha smakat. Jag tror det var dill i kycklingen också, men, ärligt talat så var det gott. På riktigt. Här och nu ska jag inte sticka under stolen med att jag börjar känna av alla lokala rusdrycker som mellanlandade på bordet innan dem sköljdes ner i våra strupar i det trevliga sällskapet. Någonstans kom det ifatt mig att jag snart har ett flyg att passa och ska resa hela natten till Göteborg. Hur ska jag lämna bordet utan att det uppfattas fel. Det uppmålade problemet var inget problem utan vi upplöste sällskapet naturligt när matchen var över och vi tackade varandra och sa hej då på all möjliga olika språk. Bra Ryssland.

Min tidsplan höll perfekt och lagom berusad samlar jag ihop mitt bagage och skulle ta en taxi till flygplatsen. Nu hade jag lärt mig hemläxan om vad det kostar att åka taxi, tror jag? Jag frågar taxin som står utanför mitt hotell och väntar på eventuella kunder vad han ska ha till flygplatsen. 1000 Rubel svarar han. Njet, 500 Rubel svarade jag och lämnade världsvant över väskan och satte mig i bilen, jag har ju varit i Ryssland i flera dygn nu och kan detta. Denna chauffören kunde knappt heller någon engelska, men utstrålade också en positiv känsla och hjälpsamhet och dundrade upp till flygplatsen med en snittfart på 150 km/h, medans vi också försökte prata med varandra med hjälp av hans telefon och Google translate. För 500 Rubel ingick denna upplevelsen hela vägen upp till flygplatsen. Ett klipp.

Inrikesresan till Moskva följde också tidsplan och vi landade i Moskva strax före midnatt och taxar in till en riktig gate. Smidigt och bra, men ingen äventyrskänsla alls. Nu skulle jag söka upp utrikesterminalen och passkontrollen samt registrera mig i KGB:s rullor för att ha lämnat landet. Vid den här sena timmen var bara några få passluckor öppna. Bara för ryska medborgare och inga luckor för utländska pass. Jag ställde mig i en av köerna och låtsas vara en ryss för att överraska kontrollanten i luckan och skoja till det med ett svenskt pass. Det fick höra till äventyret att hantera situationen efter det. Det var inga som helst problem. Passpolisen skannade mitt pass och Fan-id, stämplade i passet och andra papper hej vilt sen var jag inne i utrikeshallen. Bra Ryssland.

Där blir det dags att försöka ordna med nästa äventyr. Klockan var strax efter 12 på natten och terminalen ganska öde och halvstängt. Min nästa flight till Helsingfors går inte förrän kvart över fem på morgonkvisten. Jag måste smida en plan på att fördriva tiden eller hitta en plats att vila lite. ALLA sittplatser har stora armstöd så det kan bli segt att sträcka ut sig och sova på dem. Jag minglade iväg mot min gate som jag skulle till senare. En mindre grupp svenskar med gula tröjor vid en lucka drar till sig min uppmärksamhet. Man kan hyra en sängplats där. Minimum tre timmar för 1600 Rubel. Taget. Jag hyrde in mig där och fick krypa in i en kuvösliknande hylla på andra våning och hittar där eluttag för att ladda telefon, kudde och täcke. Jag bad om väckning så jag inte sover runt till nästa flight, 24 timmar senare. Hon skrattade hjärtligt och väckte mig tre timmar senare. Nu är det bara drygt en timma kvar till take off och dessutom hade de bra duschar och bjöd på en handduk, så fräscht. Super, rekommenderas. Bra Ryssland.

På planet till Helsingfors och Finland kollade jag mina biljetter och såg att jag bara har 40 minuter till nästa flight om allt är i tid. Känns plötsligt lite tight. Jag kommer ju att komma till terminalen för resande utanför ”Schengen”, vilket kommer att innebära ny passkontroll och säkerhetskontroll. Det blir skönt att komma till landet lagom när man är lite trött på att antingen är det för lång tid till nästa flyg eller så är det för kort. Jag och min rullväska till handbagage rullade igenom så effektivt och smidigt man kan göra. Sedan rullar vi tillsammans vidare genom terminalerna ner till min gate som redan är öppen. Där skulle det bli buss till planet igen. Jag frågade om jag hinner på toa innan jag går på. Jadå, det gör du, säger dem. Bra Finland.

Vi landade på Landvetter vid åtta snåret svensk tid på morgonen, helt enligt plan och jag är snart hemma. Ska man sammanfatta resan lite så blir det bra omdöme till arrangörerna av fotbolls-VM. Många av mina fördomar om Ryssland kom på kant. Alltid gott att få slå hål på fördomar, speciellt sina egna. Ryssar jag mött på mina resor tidigare har inte alltid varit så trevliga och uppfört sig bäst, utan ofta utmärkt sig på ett negativt sätt. Nu har jag fått möta vanliga ryssar som är helt annorlunda, trevliga och väldigt hjälpsamma. Ett hett tips från mig till ryssarna är att gå en ABF kurs i engelska eller svenska så kommer mitt omdöme att bli ännu bättre nästa gång, eftersom ryssar gärna vill prata en hel del också. Eller, så går jag en snabbkurs i ryska så kanske jag kan få rätt pris på taxiresan redan från början.

Text & Foto: Mats Randow

Relaterat

Läs om: Fotbolls-VM i Ryssland - Resan ner (Del1)

Läs om: Fotbolls-VM i Ryssland - Ankomstdagen (Del 2)

Läs om: Fotbolls-VM i Ryssland - Midsommarafton (Del 3)

Läs om: Fotbolls-VM i Ryssland - Matchdagen (Del 4)

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.