02 Augusti 2018 | Ryssland

Fotbolls-VM i Ryssland - Midsommarafton (Del 3)

I dag är det fredag och midsommarafton. När jag lämnade Göteborg var det 12 grader och regn. I Adler strax utanför Sochi är det 28 grader och badtemperaturen i Svarta havet är 24 grader. Där är en skillnad. En annan skillnad är att man inte firar midsommar över huvud taget i Ryssland. Men, supportrarna i Camp Sweden verkar gilla traditioner och har firat midsommar utomlands förut och planerar detta igen, här och nu. De har fått tillstånd av KGB, förlåt, (läs myndigheterna). Att fira på en plats nära Olympic Park och Fisjt Stadion, en öppen plats vid havet där man kan bära sig lite åt och inte störa lokalbefolkningen eller annat. Jag ska ärligt säga att jag missade detta evenemanget, eller valde bort. Börjar gubben bli trött? Ja, jag var lite seg på förmiddagen och det var nog så att min nyfikenhet fick mig att gå och kolla lite ”bakom kulisserna” av FIFA:s World Cup och leta efter det riktiga Ryssland. Se om det matchar mina fördomar om landet. Det jag sett får mina fördomar på kant och jag fattar att ryssarna har städat, målat, rivit, satt upp plank och FIFA reklam så man inte ser något fult. De har dessutom haft Olympiska spelen här nyss och gjort en första sanering redan då. Nu har jag som mål att ta fram min äventyrslust och se om jag kan hitta det riktiga och äkta Ryssland. Det är ett enormt land, men det kanske går att avslöja lite runt hörnet och jag åtminstone kanske ska få uppleva någon promille av detta väldiga land på riktigt.

Ett lokalt centrum i Adler ligger utanför turiststråken. Jag gick med bestämda steg åt det hållet. Jag hade också förstått att det är sällsynt med utländska turister där. Ingen kan engelska, i princip. Under Sovjet tiden var det förbjudet att resa utomlands utan ett speciellt tillstånd, så Sochi och Krimhalvön var några stora semestermål för tidens Sovjet medborgare. Jag gissar att Sochi hamnade lite på dekis när det sen blev tillåtet att resa utomlands och att området rustats upp ordentligt och fått ett lyft av OS arrangemanget. Nu när jag är här finns det bara ryska turister och fotbollssupportrar. Utan fotbolls-VM bara ryska turister då, förmodligen?

Jag följer floden som kommer från Kaukasusbergen som ligger intill. Lokalbor fiskar och som den flugfiskare jag är ser det riktigt bra ut. Här kan man nog ta en och annan storöring. Ett högt plank eller skydd täcker en lång sträcka efter floden och jag vill ta mig in bakom. Jag hittar en ingång halvt dold längre upp och simsalabim. Jag är inne. Faktum är att det här liknar inget annat jag sett i Ryssland hittills. Jag konstaterar att det är ett handelsområde och gatan eller denna första del innehåller bara butiker med saker man köper till hemmet eller renoverar, toaletter, rör och diverse inredningsdetaljer. Egentligen inget spännande alls så jag fortsätter in i gatorna och simsalabim igen så hittar jag en lokal marknad där man kan köpa i princip allt möjligt och omöjligt. Detta var det lokala centrum jag letade efter med torg och affärsgator med lokal marknad. Jag skulle ljuga om jag sa att det var helt befriat från turister, men de verkar inte hitta hit i några större skaror och jag såg bara någon enstaka fotbollssupporter mot hundratal en bit härifrån. Priserna var halverade och långt under vad du betalar vid turiststråket. Men, jag har fortfarande inte hittat det gråa som jag föreställt mig. Även om det är bra mycket slitnare här och enklare med inslag av arkitektur från sovjettiden så lutar det nog att erkänna att jag har fördomar.

Det blir till att försöka smälta in bland lokalbefolkningen och vid ett torg köpte jag en öl och en pirog, exakt samma som de andra lokalborna gör. Jag satte mig vid serveringen på torget och kom på att jag hade på mig min gula svenska landslagströja och förstog att det var ett skitdåligt försök att leka lokalbo. Typ avslöjad. Jag letade mig vidare och snubblar in i saluhallen, fann ett och annat jag inte har en aning om vad det är förutom det vanliga köttet, fisken och grönsaker jag kände igen. Det är hopplöst att fråga vad det är då de inte kan ett spår av engelska, inte ens svenska.

 

Som ni förstår rann tiden iväg och det gick upp för mig att Camp Sweden snart firar midsommar och det är en bra bit att gå härifrån. Jag skrotade de planerna och gick ner till turiststråken där jag hör hemma, så som jag såg ut. Gick förbi Adlers fräsigaste nattklubb med stor partypool. Där har en annan svensk supporter organisation, eller så säger vi aktiebolag för att vara tydligare, hyrt stället för att svenskarna ska kunna fira en märklig form av svensk midsommar. Det var 100 % svensk musik där, hörde jag. Nä, det var inte tillräckligt exotiskt och det blev bojkott av mig. Jag satte mig på en uteservering vid stranden äter en bit mat och får se Brasilien-Costa Rica som brassarna vann med 2-0.

Det såg nu ut som det skulle bli en udda midsommar även för mig och jag tänkte att man för dagen kanske skulle ge fotbollen en chans. Jag går till en annan uteservering mitt emot nattklubben där många av svenskarna röjer hårt, eller så kallar vi detta eftermiddagsklubb. Jag slår mig ner i en fåtölj på uteserveringen och får en ny tv framför mig. Jag satt så skönt så det kändes som att här blir jag kvar till natten. Det blev två matcher här och jag fick se Nigeria slå Island med 2-0 och svenskarna på eftermiddagsklubben kom ut och fyllde torget. Det blev en fantastisk stämning när de gultröjade sjöng och också roade ryssarna som skrattade, fotograferade och filmade. Även polisen såg smått roade ut och blev fler och fler. Några av dem vågade också fota och filma lite innan de kom på att detta inte var så ordningsamt. Nu blev poliserna lite stressade i stället. I mina svenska ögon var det ganska harmlöst med bara glada svenska supportrar som sjöng. Poliserna fick order om att skingra svenskarna åt olika håll och det gick lugnt och fint till med snälla och glada svenskar utan bråk. Bra Sverige. Mindre bra Ryssland.

Kvällen avrundas med Serbien-Schweiz 1-2. Jag blev kvar till natten, eller i alla fall till sent. På vägen tillbaka till hotellet började åskan mullra och regnet öste snart ner. Traditioner är starka, ingen midsommar utan regn. Jag tog skydd under ett parasoll till ett lokalt grillhak. Det blev naturligtvis ett par grillspett som nattamat och jag kunde sedan promenera sista biten utan regn. Bra Ryssland.

Text & Foto: Mats Randow

Relaterat

Läs om: Fotbolls-VM i Ryssland - Resan ner (Del1)

Läs om: Fotbolls-VM i Ryssland - Ankomstdagen (Del 2)

Läs om: Fotbolls-VM i Ryssland - Matchdagen (Del 4)

Läs om: Fotbolls-VM i Ryssland - Hemresan (Del 5)

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.