24 December 2024 | Tyskland
Julmarknad i Lübeck
Att fira jul kan bli ett gränslöst projekt som när vissa butiker startar julpyntet i oktober och en känd julvisa påpekar att den varar ända till påska. Ska jag hänga på där tröttnar jag, packar ner tomtar och gran före Lucia. Jag missunnar ingen att julpynta när höstlöven hänger fint efter sommaren. Jag sköter mig själv och lägger mig i facket konservativ julfirare. 1: a advent kickar julen igång för mig. Att planera in en julmarknad att besöka tycker jag också om. I år gick den till Lübeck i Tyskland, omtalad som en av Europas största och mest välbesökta julmarknader. Det var också en ny stad för oss att besöka.
Vad kan man göra i Lübeck? Byggnaden Holstentor känner jag till eftersom den är med i princip all marknadsföring för Lübeck. Marsipanen har man hört talas om och den är en stor stolthet för den medeltida Hansastaden. Ja, det medeltida kulturarvet är närvarande i Lübecks Altstadt, den centrala gamla staden. Den gamla stadskärnan är också upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Med denna enkla info upprättar jag vår lista över Lübecks Big Five. Den ses bäst som vår personliga önskelista eller ”To do lista”.
1. Ta en bild på Holstentor och säga hej samt klappa lite på byggnaden.
2. Besöka Niederegger, marsipanmuseum och kafé.
3. Äta en äkta wienerschnitzel av kalv.
4. Besöka en tysk ölkällare.
5. En eller fler muggar glühwein.
I detta ingår julmarknaden och en gulaschsoppa till lunch. Det blir ju mer än Big Five och för att lugna ner mig lite räknar jag in detta som extra allt eller bonusupplevelser.
Holstentor fick vi säga hej till redan i entrén till gamla staden. Check på den och en bra start på uppdraget. Julmarknaden presenterade sig direkt där en kopp Glühwein är ett naturligt inslag bland julbodar på marknaden. Check. Julmarknaden visade sig vara elva marknader som mer eller mindre smälter ihop till Lübecks julmarknad. En imponerande storlek där jag fick känslan av ett epicentrum vid torget, (Marktplatz), intill det vackra gamla rådhuset. Därifrån fortsätter nästa marknad på gågatan Breite Straße som leder till ytterligare en på torget Koberg. Däremellan hittas epicentrum för de små barnen med anpassad marknad, intill Mariakyrkan.
Som vi säger i Göteborg, ”det är bara att knö dig in”. Det var mycket folk på sina ställen. Att fånga in uppdraget wienerschnitzel såg ut att bli ett fiasko. Det var redan fullsatt överallt. Vill man äta vid ett bord i lokal bör man boka ett i förväg. Nu blev detta ett lyxproblem eftersom det fanns mat överallt i olika marknadsstånd. Populär mat är tyska korvar som knackvurst och curryvurst samt champinjoner som en specialitet, stekt med lök. Dagen efter siktade vi in oss på en traditionell ölhall med eget bryggeri och tysk husman. Detta verkade vara exakt den upplevelsen vi sökte. Utan bokat bord tog vi oss dit för att hänga på dörrlåset två minuter före öppning klockan 17. Det var då redan folk i dörren på väg in och ett par som sprang över gatan för att komma före oss. Efter att ha köat lite inne i restaurangen fick vi ett bord och gjorde high five. De hade typisk tysk mat på menyn med bland annat tre olika schnitzlar att välja på. Dubbel check på den.
För dig som är lite svag för marsipan är ett besök på berömda Café Niederegger ett måste. Gottegrisar överlag hittar sitt epicentrum där. Marsipan, praliner, nougat och choklad är så kallade grundämnen i det klassiska huset. Fördelade på tre våningar håller Niederegger butik, kafé/konditori och ett museum. Konditoriet grundat 1806 är prisbelönat och ett ansett kafé på andra våningen med utsikt över det historiska Rathaus (rådhuset).
Det var ju det där med mycket folk. Ska du till Lübecks julmarknad bör du boka rum i god tid. Alternativt reser du dit med någon av de många researrangörerna av bussturer. Då får du hela paketet med transport och boende. Lübecks julmarknad öppnar upp sista veckan i november och håller på i princip året ut. 24–25 december håller man dock stängt. Julmarknaden i Lübeck är en drygt 350 år gammal tradition. Som jämförelse är Lübeck julmarknad den största vi varit på. Som göteborgare är det lätt men dumt att jämföra med Lisebergs julmarknad. Liseberg slår lätt alla marknader med sitt pynt och magiska ljus. I Lübeck vimlar det dock av historisk kultur. En julmarknad i den kulissen gör sig så bra. Jag förstår verkligen populariteten och storheten i Lübecks julmarknad.
Text & Foto om inget annat anges: Mats Randow
Relaterat
Läs mer: Julstämning och vandring på Lesvos