10 December 2021 | Sverige

Eksjö julmarknad i den unika trästaden

Det tog max två minuter innan jag kommit bort på Eksjö julmarknad. Vi hade inte ens kommit fram och in på själva marknaden. Det var den där runstenens fel. Jag såg stenen på långt håll vid kyrkan intill Stora torget. Det var min radar som fångade upp den och min lampa för superintressanta saker blinkade hysteriskt. Du, jag ska bara kika lite och klappa på runstenen där borta sa jag och gick raka vägen, radiostyrd mot den där stenen. När jag väl var klar med den vackra runstenen lufsade jag vidare in till julmarknaden på Stora torget för att ansluta mig till mitt sällskap. Två varv runt och jag insåg att halva Småland var här och mitt sällskap var borta, eller om man så vill, jag var försvunnen. Det är ju inte så att Eksjö är min hemmaplan där jag kan säga att jag hittar enkelt. Den lilla staden mitt i de småländska djupa skogarna förtjänar respekt och är tillräckligt stor för att jag skulle komma bort, jag erkänner.

  • Eksjö kyrka vid Stora torget
  • Norra Storgatan i Eksjö

Okey, jag är gammal nog att kunna ta vara på mig själv, så det fanns ingen anledning att skapa något större drama kring detta, utan att underskatta fina Eksjö och de småländska vilda urskogarna. Plan B var ju att skicka ett meddelande. Min telefon ingår såklart i min överlevnadsutrustning. Men det är lite fusk, eller ett erkännande att jag så lätt och snabbt kom bort. Med lite is i magen kunde jag fortsätta att lufsa runt och när jag åter skulle se mitt sällskap kunde jag vända på problemet, som om det var de som slarvat och var försvunna.

Eksjö julmarknad på Stora torget

Sora torget i Eksjö med Eksjö stadshotell

Kyrkan stod såklart öppen en sådan här dag, så varför inte en sväng in där och ta en titt. Där inne var också mitt sällskap och de uppförde sig som ingenting hade hänt, som om jag aldrig varit försvunnen. Bra där. Den där taktiken med is i magen funkade och jag behövde inte heller erkänna att jag varit försvunnen. Alltså inget drama att prata mer om.

Eksjö marknadsför sig som den unika trästaden och julmarknaden är en av rikets mest stämningsfulla marknader. Julmarknaden lockar närmare 30 000 besökare, i trästaden med cirka 10 000 invånare.

Tips: Håll reda på era barn så de inte kommer bort. Nu är marknaden stor och fyller upp hela centrala Eksjö tillsammans med den fina gamla stadsdelen med trähusen, så det finns plats. Det är betydligt värre med trängsel i Nordstan i Göteborg vid julhandeln, och där är det inte ens pittoreskt. I Eksjö är julstämningen fin på de gamla gatorna med sin stadsplan från medeltiden. Ett fint snötäcke hade stämningsfullt lagt sig över staden på det småländska höglandet och här fanns tomtar och gycklarna var på plats för att roa. Husarernas orkester spelade stämningsfulla jullåtar medan det var mer tjo och tjim på tomtarna med dragspel.

Eksjös husarer underhåller

Så också underhåller Eksjös tomtar

Eksjö trästad är som ett stort utomhusmuseum med k-märkta hus från 1600- och 1700-talet, både till höger som vänster. Även Eksjö museum är också en del av julmarknaden, dock inomhus. Med doften av varm glögg och värmande brasor på gator och torg möter man också stolta ridande husarer på sina höga hästar. Man ska heller inte missa att titta in på någon av bakgårdarna som är som en tidsresa bakåt. På många gårdar pågick också marknaden.

Vad finns att fynda på julmarknaden då? Det är inte direkt krimskrams mina ögon. Faktum är att det mesta är hantverk, som exempelvis olika typer av slöjd, metall och silversmide, stickat, vävt, stöpta ljus, julkransar, keramik. Kommer vi till det som är ätbart finns det många marknadsstånd att stanna upp vid och även där är det mycket hantverk lagat från grunden. Klassikern vid jul är marsipan och choklad, man finner också rökt fisk och korv, pastejer, ostkaka, ostar i alla smaker, bröd som andra bakverk, marmelader, saft och sylt, med mera.

Hantverkssmide visas upp

Detta års julmarknad 2021 var den 4–5 december. För att koka ihop det i en slutkläm kändes Eksjö julmarknad för mig som en riktig julstämning de lux. Mitt omdöme till julmarknaden blir alla maxpoäng jag har i min låda. Kan också säga att bara husarernas ärtsoppa är värd resan från Göteborg, helt perfekt i konsistens och himmelskt god. Kan så också vara att man fick stå vid en snödriva och äta sin soppa i en unik miljö till husarernas julmusik på en riktigt trevlig julmarknad. Detta vill jag göra om nästa år och kanske ses vi där då. Håll bara reda på varandra, det är roligare att uppleva julkalaset tillsammans.

  • Ärtsoppskok
  • Krusagården

 

Text & Foto: Mats Randow

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.