18 Juni 2020 | Mats filosoferar

Utlandsresan på låtsas

Hur är det med reseabstinensen? Sitter ni isolerade lugnt i båten, väntar ut smittan, samtidigt drömmer er bort på en liten resa och om framtida vaccin? Just nu ser det ut som vi blir kvar där och guppar runt ett tag. Du är inte ensam om lyxproblemet. Det är näst intill omöjligt med reserestriktionerna att planera annat än utflykter i närområdet. För frustrerade resälskare i Taiwan som tröttnat på restriktioner finns nu en möjlighet till en låtsas-resa på Taipei Songshan Airport.

Den nyrenoverade flygplatsen i Taipei har i stort sett varit i utan resenärer sedan Kinesiska nyåret. Där pågår en kampanj att arrangera fake-resor. Resan börjar med att gå igenom flygplatsens säkerhetskontroll, därefter passera genom passkontrollen. Formellt är man då utomlands redan. I upplevelsen ingår dessutom en kampanj från tax-free butiken, Ever Rich Duty Free Shop där man kan handla utvalda skattefria varor. Sedan en sväng in på flygplatsens nya natursköna restaurang för att ladda med något gott att dricka med lite snacks. Missa inte tiden för boarding. Vid gaten är det sedvanlig rutin vid påstigning av planet som om det verkligen är på riktigt när man är på väg utomlands. Väl ombord får man lära sig mer om flygbolagens nya rutiner och kontrollåtgärder kring covid-19. "Passagerarna" kommer att gå igenom de sedvanliga säkerhetsinstruktionerna, samt att flygbolaget visar hur de sanerar flygplanets kabin. Dörrarna till kabinen kommer vara öppna under upplevelsen.

Parkerade flygplan på Songshan flygplats. Foto: CNA-foto

De lyckliga deltagarna kommer att lottas i en tävling, med 30 vinnare valda för var och en av de tre låtsasresorna eller upplevelserna i juli månad, som erbjuds på tider då inga internationella flyg är schemalagda. Varje vinnare får ta med en lycklig resekompis, vilket innebär att upp till 60 personer kommer att delta på var och en av de falska resorna. Upplevelsen är på ca 3,5 timmar. Sjukvårdare kommer att kontrollera alla deltagare så man inte har symptom på covid-19.

Songshan flygplats i mars 2020. Foto: CNA-foto

För att ansöka om en lott måste alla sökande, oavsett nationalitet, gå till flygplatsens evenemangssida på Facebook på https://www.facebook.com/TSA.tw/ . ”Resan” kommer att genomföras på mandarin, och utländska medborgare ska presentera sitt pass på flygplatsen för identifiering. Vid en eventuell vinst för en svensk blir det en ruggig utmaning att ta sig till Taiwan och sedan en snabbkurs i mandarin.

  • Flygplatsen Songshans Facebooksida

Kan detta vara något för svenska flygplatser som står utan resenärer och med flygplanen kvar på marken? Landvetter flygplats, som är min lokala flygplats, rapporterar att antalet resenärer har sjunkit med 99 procent när man jämför april månad i år med samma månad förra året. Från dryga 2.800 resenärer nu i april mot drygt en halv miljon förra året under samma månad. I söndags lättade fyra flyg från Landvetter där sista hade take-off kl. 12.05. Hela eftermiddagen kunde ägnats åt låtsasresor som ett söndagsnöje.

Jag gör min killgissning att detta inte går över så snart, så jag sitter lugnt och stilla i min båt med handsprit och en bal toapapper samt distans till folk och fä. En tanke: Som en storsäljare på tax-free butiken i Landvetter, borde det inte ingå en tub handkräm i ett köp handsprit, mot torrsprickorna i fingrarna?

Mer info:

https://focustaiwan.tw/society/202006120016

Text & Foto (om inte annat anges): Mats Randow

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.