30 Maj 2020 | Sverige
Promenadstråk i Göteborg
Jag upplever Göteborg som en blandning av småstad och storstad. Inne i centrala staden finns småstadskänslan med promenadavstånd till mycket. Sedan infinner sig lite storstadskänsla med både kända som mindre kända pärlor längre bort från centrum. För besökare och inbodda göteborgare som är nyfikna finns mer än man tror att upptäcka. Här är några av mina tips för promenader eller med cykel.
Slottsberget är historia och kultur. Ligger vid norra älvstranden mellan gamla Lindholmens varv och Sannegårdshamnen, som en gång var Göteborgs kolhamn, numera hamn för fritidsbåtar. En modern stadsdel har växt upp runt Slottsberget där anställda på varvet tilläts bygga bostäder på i slutet på 1800-talet, helt utan planlösning. Som namnet på berget antyder låg där ett slott eller borg på medeltiden som förföll tidigt på 1400-talet. Nu påminner berget mer vid en semesterort i Bohuslän, även om det är en före detta kåkstad för varvsarbetare som nu rustats upp, fortfarande med en bofast befolkning.
Att hitta hit: Buss 16. Med färjan Älvsnabben får man den bästa utflyktskänslan och en fin vy över Slottsberget från älven. Gå av vid färjeläget Slottsberget.
Klippans kulturreservat är tidig göteborgsk historia och industrihistoria. Klippan ligger vid Älvsborgsbron i Majorna på södra älvstranden och har fina promenadvägar bland gamla K-märkta hus och Carnegies före detta socker- och porterfabrik som centralt landmärke. Klippans hamn är Göteborgs första tidiga hamn för omlastning till hemförarbåtar som tog lasten in till staden. Man kan också kalla den för porten ut mot havet med fina vyer och promenadstråk utefter vattnet mot Röda sten. Den för Göteborg symboliska och mytiska röda stenbumlingen, känd sedan mitten på 1700-talet. Myterna ger utrymme för spekulationer om varför den finns och hur den blev röd. Sägner pekar ut den som ett urgammalt sjömärke för navigering. En annan myt är att den skall ha blivit rödfärgad av en svensk officers blod vid en dansk landstigning. Göteborgshumor eller inte, det händer att stenen målas i andra färger av okända. Vilket dock inte är tillåtet då stenen är minnesmärkt. Sant är att stenen ska vara röd och fantasin varför, får ett spelrum. Platsen var strategiskt viktig för staden, därav kan man också hitta några murrester från den medeltida och legendariska Älvsborgs fästning på höjden ovanför. Fästningen som spelat en stor roll i många svensk-danska krig genom historien. För en fika sitter man utmärkt på Klippans Konstcafés uteservering och spanar ut mot Göta älvs mynning och den pampiga Älvsborgsbron. För den med lite större lunchbudget ligger anrika Sjömagasinet nere vid Ångbåtsbryggan.
Att hitta hit: Spårvagn 3 och 9 stannar vid Vagnhallen Majorna. Älvsnabben vid Klippans färjeläge.
Järntorget med långgatorna är Göteborgs gamla hamnkvarter. Intill ligger stadsdelarna Haga och Masthugget som en gång var Göteborgs första förorter. För en trottoarpromenad finns mycket att upptäcka. Järntorget är en historisk knutpunkt och centrum för handel, sjöfart, kultur, demokrati och arbetarrörelsen. Torget och områdena runt är också ett historiskt centrum för nöjen och ölhallar. Kanske är jag en göteborgspatriot? Men, Göteborg måste ändå till sin storlek vara en av världens bästa städer när det gäller små hantverksbryggerier, både till antal och ölbryggning av hög kvalité. Runt torget, långgatorna och Linnéstaden finns stans bästa utbud av bra ölhak, restauranger och caféer enligt min mening. Stämningen här är avslappnad och påverkad av allt från studentliv till en underground-rörelse där man rör sig på klassisk arbetarmark. Från Järntorget på en stadspromenad glider man lätt in i ett trivsamt bevarat Haga där man definitivt får den där småstadskänslan. När man sedan kommer till den breda Linnégatan som börjar vid Järntorget och slutar vid Linnéplatsen och Slottsskogen kryddas det på lite av en storstadskänsla, men bara lite. Precis som i Haga bor man och lever i Linnéstaden. Det är levande stadsdelar med folkliv på många sätt. Vidare in på Nordhemsgatan mellan 2:e och 3:e Långgatan ligger saluhallen Briggen inrymd i gamla brandstationen. Bra alternativ för en stärkande lunch. Brandstationen är sedan tiden då brandmännen ryckte ut med häst och vagn. Ungefär mitt emot låg den gamla polisstationen, också från en tid med häststall på bakgården. Går man vidare på långgatorna och framförallt 2: a Långgatan mot Masthuggstorget passerar du allsköns utbud av mat från hela världen, vegetariska restauranger och fler ölhak med ett ölsortiment i världsklass. Blandat med allt från underground- till second hand-butiker.
Att hitta hit: Spårvagn 1, 3, 6, 9, och 11 stannar vid Järntorget.
Långedrag och Saltholmen. Populär badplats och småbåtshamn där man ser oräkneliga master från segelbåtarna. Här utgår också passagerarbåtarna till Södra skärgården med bl a Brännö, Donsö, Styrsö och Vrångö. Både från Långedrag och Saltholmen har man fina vyer ut mot Älvsborgsfjorden och Göteborgs moderna hamn på Hisingssidan. Här kan man vandra runt bland stora villor från början av 1900-talet då Långedrag utvecklades till en badort med ångbåtarna som tog med badgäster från Stenpiren inne i Göteborg. Före det var Långedrag bara ett fiskeläge med guldåren på 1700-talets sillrusch. Fina bad finns på Aspholmen som nås via en bro från Saltholmen. Här är också fint att promenera runt och vila ögonen på havsvyerna.
Att hitta hit: 11:ans spårvagn går till Saltholmen året runt och 9:ans spårvagn förlängs från Kungsten till Saltholmen under sommarperioden. Som bra alternativ finns fina cykelvägar till Långedrag.
Tips: Bra länk för mer info om Göteborg; Goteborg.com
Håll utkik på Nya styr & ställ; www.nyastyrochstall.se Nya stationer för hyrcyklar skall öppnas i Göteborg och Mölndal, sedan skall fler byggas ut efter hand.
Text & Foto: Mats Randow
Relaterat inlägg: Friluftsliv i Göteborg – Din guide, med eller utan restriktioner för coronavirus