17 Maj 2019 | Grekland - Kreta

Utkörd från museet

Nu kryper latmasken runt i honom. När det är tyst på bloggen och dött på Instagram. Då kan man lätt tro att inget händer. Mats ligger på stranden i några dagar och bränner sönder sig, lapar i sig frappe och lyssnar på poddar i oändlighet. Det är exakt vad jag ska göra nästa vecka, förutom att bränna sönder mig såklart. Jag ska vara försiktig, jag lovar.

Vad har jag gjort då? Förutom skrivit på min bok så har jag varit på vandringar och utflykter. Så här laddar jag med ett vandringstips till dig som är natur och historieintresserad. Vandringen går runt i den antika staden Eleutherna som ligger cirka 27 km från Rethymnon på Kreta. Jag var smart och tog vägen förbi Arkadiklostret först som ligger lite efter vägen. Arkadiklostret är som en symbol för friheten på Kreta och har en grym historia att berätta. Klostret ligger väldigt vackert på en liten odlingplatå uppe i bergen med Idamassivet i bakgrunden. Missa inte detta.

Nu förbereder vi oss för vandringen, mitt råd är att besöka Museum of Ancient Eleutherna före vandringen. Museet är Kretas enda museum som ligger i eller anslutning till en arkeologisk plats. Detta museum visar upp många av de viktiga fynden som vaser, skulpturer, vapen, verktyg smycken, mynt mm. Man får även en inblick i det religiösa livet och kultdyrkan i staden. Gör inte som jag och gå in bakvägen in i museet. Jag är nog lite radiostyrd när jag är på väg till ett museum och gick förmodligen en lätt bananas med ett leende upp till öronen på min väg in i museet. Samtidigt var jag tillräckligt skärpt så jag noterade att det saknades biljettlucka i entrén. Sjyst museum, tänkte jag, fritt inträde. Ni börjar fatta, va? När jag stod framåtlutad med båda händerna på ryggen och granskade en monter kom en i personalen och undrade lite. Hon misstänkte att jag hade plankat in och det visade sig att hon hade rätt. Hon gav mig rött kort, utvisning. Hon var samtidigt road av min tabbe och ledde mig vänligt till rätt ingång och biljettluckan. Gör om gör rätt, så skrattade hon gott när jag kom in igen och visade min biljett för henne. 4 euro kostar biljetten.

Ruinerna av St. Anna, Eleutherna

Efter museet är man galet laddad och påläst för vandringen. Stadsstaten Eleutherna blomstrade runt år 900–600 f.Kr. och var en betydelsefull stad in i bysantinsk tid. I naturliga skogsmarker och bra stigar på två bergåsar går denna vandring genom ett arkeologiskt område där man passerar flera tidsepoker i Eleuthernas historia. Det är samtidigt en mycket fin naturvandring i fågelrikt område i en natur som går i samklang med ruiner och jäms med gamla murar. I sluttningarna växer det cypresser, johannesbrödträd, granatäppleträd, ekar, oleander och gott om vildblommor. Vandringen går i en runda och skyltar visar vägen till olika intressanta ställen och var inte rädd för att vika av på avstickarna och upptäcka. Ni kommer missa saker annars. Det är det värt, hela rundan med avstickare är cirka 6 km, max 7 km.

Den gamla romerska cisternen, Eleutherna

Antik bro från hellenistisk tid, Eleutherna

Bara några kilometer ifrån Eleutherna ligger den pittoreska byn Margarites med alla sina keramikverkstäder. Det kändes som ett solklart stopp i byn efter min vandring. Det är en riktigt fin traditionell by att strosa runt i krokiga gränder med sina stenhus. Efter en kaffe i Margarites såg jag på klockan att det otroligt nog fanns tid över. Melidoni grottan ligger inte solklart efter vägen tillbaka till Rethymnon som jag utgick ifrån, men nästan. Jag tog vägen förbi grottan. Även grottan är lite som en symbol på Kreta för frihetskampen. 370 kvinnor och barn och 30 beväpnade rebeller sökte skydd för den turkiska armén i grottan år 1824. När de upptäcktes satte turkarna eld på grottöppningen och alla därinne kvävdes till döds av rök och eld. Alla ben efter massakern på martyrerna samlades ihop efter några år och ligger i ett monument inne i grottan. Grottan ligger också riktigt fint högt på en sluttning med fin utsikt över nejden. Det är frestande med en fika även här. Det var absolut värt den knappa omvägen att se grottan.

Man behöver kanske inte göra som jag och se allt på samma dag, sprid ut utflykterna och andas lite emellan. Det kan också vara skönt att ha lite utrymme för lite spontana saker. Jag ska själv dundra på här i helgen i min skrivarstuga i Rethymnon. Sen stänger jag butiken ett tag och går ner och tittar om vattentemperaturen är okey för ett bad. Jag ska ha koll på solskydd, sippa på en frappe, bläddra i en bok, lyssna igenom några poddar, det kan bli en siesta också om det blir för jobbigt. Efter det ska jag försöka få upp farten igen.

Text & Foto: Mats Randow

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.