11 Januari 2019 | Grekland - Kreta

Tillbaka på Kreta

Senast jag var här på Kreta höll de på att rigga och pynta Frihetstorget i Heraklion för julmarknaden. Nu är jag tillbaka igen och man håller på och plockar ner hela jularrangemanget och återställer torget till det vanliga. Jag har alltså missat hela den kretenska julen. När jag kom hem till Göteborg i slutet av november var hela stan färdigpyntad sedan länge. På Kreta hade de knappt börjat pynta. Personligen tycker jag det är rätt skönt när man håller sig till jultiden när det ska firas jul. Det gör man inte i Sverige, där man snart firar jul i ett halvår, om jag får överdriva en smula.

Vy över Frihetstorget i Heraklion med sina stora eukalyptusar

Det kändes också ganska bra igår när jag precis anlänt och besökte ett av favorithaken här i stan för lite mat. Jag fick ingen meny att titta i. Det föreslogs att jag skulle in i köket och titta istället. Sagt och gjort. Det lyftes på kastrullock och byttor med godsaker som stolt visades upp. Det var bara att peka ut vad jag var sugen på och sen gå och sätta mig. Tveksamt om det är okey att få göra så i Sverige? Jag gillar verkligen denna enkla familjära och personliga gästfriheten man kan få här.

Julgran och palm samsas på gatan i Heraklion

Hur som, har vi nu kommit in i det nya året ordentligt, nya äventyr ska planeras och nya platser ska utforskas. Vädret i Grekland har varit bedrövlig har jag hört. I dag var det i och för sig 17 grader och rätt blåsigt i den milda vintern. Det har också blivit ännu grönare sedan sist jag var här och snön har lagt sig på högre höjder uppe i bergen. Det är också en stor skillnad mot Göteborg som mest går i grått på vintern. Den här tiden är perfekt för bra vandringar och om man bortser från de varmaste månaderna på högsommaren har varje årstid sin tjusning och karaktär för vandringar.

Vintern i Grekland ska inte underskattas. Det är verkligen en bra vandringssäsong som ska utnyttjas bättre. Man skulle nog kunna säga att det är bra läge nu för att börja planera in lite vandringar och utflykter. Det låter kanske konstigt att prata om våren i januari, men det är inte långt kvar innan naturens vintervila är över här och mandelträden börjar blomma. Förhoppningsvis kommer snart nya rapporter och inlägg här på nya äventyr och nya möten med sköna människor.

Morozini fontänen i Heraklion från år 1629

I väntan på maten

Text & Foto: Mats Randow

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.