14 December 2018 | Grekland - Lesvos

Spökhotellet Sarlitza Palace på Lesvos

Numera står dörren alltid öppen till Sarlitza Palace Hotel på den grekiska ön Lesvos. Hotellet har nu stått tomt och övergivet sedan 1980-talet. Det är inte bekräftat. Men, med all respekt för spökena vill man tro att de finns. Jag vill att det ska vara så i alla fall. Hotellet är ett perfekt tillhåll för spöken och tokiga andar som vill skoja till det ibland. Jag tror inte det är en bra idé att gå in där efter skymningen och källaren ska man nog inte gå ner i alls. Det kan också hända att man blir överraskad och skrämd av en get eller två som tagit skydd i något av rummen mot sommarhettan. Men, ärligt talat så är geten nog mer rädd för dig. Det är värre med spökena.

Dörren står alltid öppen till Hotel Sarlitza Palace

På mina guidade vandringar i Thermi på Lesvos brukar jag alltid avsluta vandringen på Sarlitza Palace Hotel. Vi checkar in tillfälligt och går en liten upptäcktsfärd. Man får en Titanic känsla av att gå runt i hotellets trädgård. För att inte tala om när man går in i hotellet. Lyxkryssaren Titanic och Sarlitza Palace var samtida. Precis som på Titanic har pianot även tystnat på Sarlitza Palace. Det sägs att man hade en orkester som spelade i hotellets trädgård på söndagarna in på 70-talet. Nu har orkestern och han som spelade piano gått hem för länge sen. Det var även länge sedan kökspersonalen, servitörerna och all annan personal gick hem och sista gästen checkade ut. Eller, så är de kvar och spökar klockan 12 på natten och har trevliga fester.

Backar man tiden kan man lätt föreställa sig lyxen och överflödet på hotellet när man går på upptäcktsfärd runt och i hotellet. Hur gästerna suttit på verandan med en gin och tonic, minglat vid pianobaren, fina middagar i matsalen eller promenader i trädgården med den stora fontänen. Hotellet var för aristokraterna och societeten i det övre samhällsskiktet och på hotellet har det bott kungligheter och statschefer. Hotellet byggdes 1909 och är ritad av en fransk arkitekt. På den tiden var det osmanskt styre på Lesvos och hotellet har en orientalisk prägel. Sarlitza betyder ungefär gult källvatten på turkiska. Det var det absolut finaste hotellet på hela Lesvos och ett av de finaste i hela Grekland. Detta kan man fortfarande få en känsla av när man smyger runt på hotellet än i dag.


Det här gula vattnet då? Hotellet hade också ett spa och en varm källa från underjorden. Det fanns ett hälsosamt termalbad. Just detta vatten har en gul färg av alla mineraler som vattnet för med sig på sin färd genom marken i underjorden. Därav namnet Sarlitza. Hetvattnet kommer såklart fortfarande upp i källan och naturligtvis vill man även ta en titt på detta när man utforskar hotellet. Vattnet är varmt och man vill ju känna lite på det, men man får vara försiktig. Man kan bränna sig och det ryker bra från källan. Även de gamla grekerna kände till hälsoeffekterna av vattnet och man badade i termalbad redan under antiken. Man vet inte exakt var, men det ska ha funnits ett tempel i närheten tillägnat guden Artemis som beskyddade källan. Även de gamla romarna fann sig väl i termalbaden.

Sarkofag? Nej, ett badkar från antiken.

  • Varm källa från underjorden
  • Vattenmagasin

Samtidigt är det lite sorgligt att se hur man låtit hotellet med sin historia förfalla på detta sätt. Det har funnits en plan att restaurera hotellet. Men, byråkratin och den ekonomiska krisen i Grekland är sannolika skäl till att hotellet kanske aldrig kommer att återfå sin forna glans. Vattnet från den heta källan står som en öppen kran och vattnet rinner rakt ut i den omgivande marken. Man kan önska att någon skulle ta tag i det, renovera hotellet och bygga ett nytt spa. Tyvärr är nog Sarlitza Palace Hotel redan förlorat för all framtid. Hur som, är det fortfarande en inofficiell turistattraktion som lockar en och annan att ta sig en titt och även gå in i hotellet som fortfarande fascinerar besökarna. Märkligt nog är inte området avspärrat och byggnaden kollapsar mer år från år. Naturligtvis är det på egen risk man går in i Sarlitza Palace Hotel. Googla på hotellet, så finns det gamla bilder att se från åren då glansen som var störst kring hotellet.

  • Hotellets kök
  • Trapporna upp till hotellrummen

Sarlitza Palace Hotel

  • Baksidan av hotellet
  • Ekonomibyggnad till hotellet

Text & Foto: Mats Randow


Tips på relaterat inlägg:

Biltur och spökhotellet i Prodromos på Cypern


Tips på relaterat inlägg:

Spökbyn i bergen

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.