12 Oktober 2018 | Grekland - Kreta

Smash´n grabb, fredagsmys och To do listan

Äntligen fredag som man säger. För många kommer fredagen som en räddning där man i sista stund får upp näsan över vattnet och kan få vila och återhämta sig. Riktigt så illa är det inte för mig. Jag kan istället sakna den riktiga fredagskänslan. Jag kan någorlunda styra mitt arbete och ta fredag när jag vill, nästan. Denna veckan har varit härligt intensiv med rivstart på måndagen och jag har kört smash and grabb taktiken och åkt runt på en liten turné på västra Kreta. Listan var lång på saker jag planerade se och uppleva. Kort, går taktiken ut på att effektivt ta mig till mål A, se och ta den informationen jag vill ha. Lämna platsen för att ta mig till mål B och göra om samma procedur. Så här har det sett ut måndag till torsdag från morgon till kväll och det har gått riktigt bra. Allt på min lista blev klart torsdag kväll. Nu har jag istället hela min ryggsäck proppfull med upplevelser och information som skall sammanställas till text. Alltså, bra med fredag och börja det jobbet.


Apropå det senaste inlägget ”Jordbävningen på Lesvos ” kan man undra vad som hände på fredagsmorgonen. Häng med nu. Jag hade precis gått upp och startat upp dagen med kaffe. Cirka klockan 7:25 hördes ett märkligt ljud i golvet, ett klinkergolv. Det är svårt att beskriva ljudet, men det knakade och surrade med en ton som varierade i en låg och en hög frekvens. Jag fick en otäck back flash från just jordbävningen på Lesvos och var på tårna direkt, fick se golvet resa sig och sen spricka. Allt gick på max en minut. Nu kände jag inget som skakade eller vibrerade, så var det en jordbävning var den riktigt, riktigt snäll. Jag gick ner och tog ett snack med Constantino som jag hyde av. Hur förklarar jag detta? Det såg lite ut som om jag haft en rätt bra fest. Skulle han bli sur för att jag haft en fest eller för att han missat ett bra kalas?

En förkastningspricka i klinkersgolvet?

När Constantino såg golvet bad han om ursäkt för att det såg ut som det gjorde??? Det är inga konstigheter, sånt här händer i husen här i Grekland sa han??? Det uppstår av fukt och jordbävningar och jag fixar det sen, sa han. Jag påmindes av det klassiska uttrycket här nere ”Avrio”. Det betyder imorgon och det är vad man säger ibland när saker ska bli gjorda. Han erbjöd mig en natt i en studio bredvid, samtidigt som han förstod att jag skulle komma att tacka nej. Jag skulle ändå till Heraklion dagen efter och stanna i de trakterna ett tag, så en natt var inget att trassla med. Constantino pekade sedan på golvet på min balkong och frågade mig vad jag tyckte om designen på det. Jag tänkte inte med hela knivlådan och sa att jag tror man använt billigt överskott av klinker till golvet. Han förklarade att samma sak hade hänt även där och han skulle göra likadant med det nu trasiga golvet.

Modern grekisk design på golv?

Intressant start på min fredag. Det är ändå så att allt kan hända här nere. Man får inte planera en för tight agenda, utan massor av luft mellan uppgifterna. Därav min taktik för att klara veckans uppgifter på min lista. Här är några saker jag hann med.

Ner till trakten av Paleochora och ta några bilder, samt täcka upp några luckor jag lämnat av tidsbrist


Antika Polyrinia


Antika Phalassarna


Cave of Agia Sofia


Botanical Park & Garden


Tunnlarna under Platanias, Museum of World War II


Ett snabbdopp I Elafonisi


Besök på en vingård


Besök på ett microbryggeri


Besöka två kloster


Tre sköna vandringar

Och, det funkade, denna gången. Och, den där fredags-morgon-jordbävningen var inte så dramatisk. Den var endast i mitt sovrum och hade knappast ens registrerats av den mest uppmärksamme seismologen. Men, allt kan ändå hända här.

Cave of Agia Sofia

  • Museum of World War II
  • Klostret Chrysoskalitissa

 

Antika Phalassarna

Text & Foto: Mats Randow

Relaterat

Läs om: Jordskalvet på Lesvos

Läs om: Kaos i Heraklion

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.