19 Oktober 2018 | Grekland - Övrigt

Santorini

Det kittlar till när man pratar om Santorini. Bara namnet låter som poesi. Sedan lägger vi till alla myter om vulkanön som enligt en av sägnerna säger att Atlantis ligger här. Santorini är skönheten och den unika vackra arkitekturen. De vackra vyerna, havet, bergen och vulkankalderan. Solnedgångar i världsklass, kväll efter kväll. Romantiken och alla bröllopen på ön. Ja, allt är som taget ur en sagobok. I denna bubbla kan jag med min galna fantasi föreställa mig Jules Vernes ubåt Nautilus ligga där nere vid kryssningsfartygen och att jag ska få tjingsa på kapten Nero vid kaptenshusen i pittoreska byn Oia. Boken, ”En världsomsegling under havet”, skildrar när ubåten passerar undervattensvulkanen vid Santorini och den sjunkna staden Atlantis. Där skulle jag vilja åka med. I verkligheten får jag nöja mig med en dagsutflykt från Heraklion på Kreta till Santorini. Det är inte så tokigt det heller.

Oia och de typiskt blåmålade kyrktaken

Det blir nästan som att tura eller ta stenabåten till Danmark från Göteborg, en lagom dagsutflykt. Skillnaden är att båten från Göteborg är större och det är bra mycket mer folk på Santorini än i Fredrikshavn. Det tar knappt två timmar med snabbkatamaranen till Thira. Ja, så heter ön, inte Santorini. Santorini är namnet på ögruppen om fem öar. Det är till Thira alla åker, så det är fyra öar i Santorini som nästan ingen besöker.

Färjan från Heraklion har lagt till vid Thira

På Santorini, alltså de fem öarna, bor det cirka 15 000 invånare. Till då framför allt Thira kommer det upp till 15 000 turister om dagen. Ett minimum en dålig dag är 5 000 turister. Därför undvek jag att åka hit när säsongen pikar. Jag åkte i oktober månad som är en bra tid för mig, utan vansinnig trängsel och innan vinterns fuktiga och kalla nordostvindar tar sitt grepp om ön. Det är mycket folk här i oktober också så man kan föreställa sig hur det är under juli och augusti. Santorini spelar ändå i högsta divisionen tillsammans med andra stora destinationer som Venedig, Florens, Dubrovnik och Barcelona för att nämna några. Lokalborna här har precis som på dessa platser börjat säga: Stopp, nu är det fullt. Det går inte ta emot fler.

Negativt:

En vanlig anställd inom kommunen kan inte ta jobbet eftersom bostadshyran kostar skjortan, och lite till. Infrastrukturen är inte anpassad för så mycket folk samtidigt på ön. Avloppsnätet är en sådan delikat detalj. Vägar och gator är överfulla, som det vore en storstad, det får inte plats med fler bilar och bussar. Dricksvattnet räcker inte, man måste skeppa hit från andra ställen. Och allt avfall, vad ska man ta vägen med det? Många frågor behöver lösas. Man har till och med satt upp skyltar vid skolan, att turisterna inte skall fotografera barnen som leker på skolgården. Uppenbarligen betraktas även skolbarnen som en unik turistattraktion av vissa? Helknäppt. De lokala myndigheterna vill begränsa turisterna till max 8 000 om dagen. Det kan vara smart om man inte vill ha hela ön förstörd inom några år. Tyvärr får detta dåligt gehör ifrån regeringen i Aten som har ett finger med i denna spelplan och behöver skatteintäkterna.

Det här var kanske onödigt många pekpinnar? Ska man ha dåligt samvete för att göra sin drömresa till Santorini? Nej, det tycker jag inte. Undvik den absoluta högsäsongen och du får ut mer av ditt besök. De flesta uppför sig och fotograferar inte i privata hem eller skolbarn. Knuffas inte på varandra om vem som skall komma fram först i de pittoreska trånga gränderna.

Positivt:

Det är klart att lokalbefolkningen välkomnar turisterna, fast helst i lagom mängd. Jag tycker att Santorini är ett fantastiskt ställe och kommer du på en dagsutflykt, som jag gjorde, tycker jag att man skall prioritera en aning.

Oia är den vackraste byn på ön Thira. Som tips för att få fina bilder, gå höger från torget vid den stora kyrkan, (det finns många små kyrkor i Oia), gå ner vänster i de första gränderna. Där får ni några riktigt vassa vyer. Ta några bilder och stoppa sen undan kameran, promenera runt, njut av allt och ta in. Nyp lite i armen så du fattar att det är på riktigt. Kanske en fika på en terrass man bara trodde fanns i drömmar.

Bästa shoppingen hittar man i huvudorten Fira. Fira är också underbart vacker och här hittar man flest affärer. Guld och smycken är en populär souvenir att köpa med hem. Det finns överlag gott om guldsmedsaffärer och butiker med lyxprodukter. Det är nedanför Fira de stora kryssningsfartygen lägger till. I övrigt är Thira generellt dyrare än andra grekiska öar. 

Sola och bada. Ja, det funkar också på ön Thira. Då ska man kanske stanna över ett par nätter så det inte blir för komprimerat i dagsprogrammet. Här finns svarta, röda och vita stränder att välja på, beroende på de olika vulkaniska bergarterna man har på ön.

  • Huvudorten Fira
  • Huvudorten Fira

Vill jag att åka dit igen? Absolut. Venedig är också av turister en överbelastad plats, där har jag varit tre gånger, så varför inte ögruppen Santorini tidigt på våren. Kanske möter jag kapten Nero i Oia och får göra en stor fet "high five" med honom. Kanske följa med på hans båt Nautilus och se vulkanen bubbla under vattnet. För vulkanen finns där på riktigt, det är sant.

Text & Foto: Mats Randow

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.