31 Augusti 2018 | Grekland - Lesvos

Pilgrimsvandring till Mantamados på Lesvos i Grekland

En lokalbo sa till mig att om Lesvos vore en båt skulle den tippa över under högtiden i Mantamados. Alla är där. Detta låter kul, varför ska inte jag vara med om alla andra är där. Pilgrimsvandringen till Mantamados är en viktig högtid en gång om året som infaller två veckor efter den ortodoxa påsken. Målet är klostret Taxiarchis, tillägnat Ärkeängeln Michael. Ärkeängeln är dessutom Lesvos beskyddare. Det här är inte en naturvandring där man nästan blir skrämd om man möter någon. Nej, jag har pilgrimsvandrare runt mig hela vägen som både går solo som i klungor och ofta på båda sidor av vägen och samsas med en och annan ryttare på häst. Detta är en återblick från i april 2018 då jag pilgrimsvandrade med tusental andra vandrare.

Klostret Taxiarchis i Mantamados, tillägnat Ärkeängeln Michael

De flesta går från Mytilene, helt enkelt för att de flesta på ön bor i det området. Till Mantamados är det cirka 36 kilometer från Mytilene. Själva pilgrimsvandringen startar på lördagen och en och annan börjar gå redan på morgonen. Under dagen blir det fler och fler och till sena eftermiddagen startar de flesta sin färd och är inte framme förrän till natten. Man kan höra prästerna mässa redan från höjden innan man kommer till Mantamados. Då ligger ändå klostret på andra sidan av den lilla staden Mantamados. Eftersom alla är där får såklart inte alla plats i kyrkan så prästerna använder sig av högtalare så att ingen ska gå miste av böner och psalmer.

Jag genade närmaste vägen genom Mantamados och kom upp på ett backkrön strax före klostret. Den synen jag fick se var inte vad jag förväntade mig en religiös högtid. Hade jag kommit till Kiviks marknad, eller? Egentligen inget fel i det för en religiös högtid. Grekerna trivs bra när det händer lite och om man kan vara många, så det borde inte överraskat mig. På vägen bort till klosterkyrkan som är målet för vandringen går det inte att undvika köpa på sig en grillad majskolv och en och annan souvlaki.

 

Kön i till klosterkyrkan och den heliga ikonen

Den som vill in i klosterkyrkan och se den mirakulösa ikonen av Ärkeängeln Michael gör sig bäst att ha ätit lite innan, det är kö. Ja, alla är ju här. Inne på gården ringlar sig kön, sedan in genom kyrkan. Inne i kyrkan ber prästerna sina böner och mässar sina psalmer och skvätter välsignat vatten bland rökelser och myrra. Jag är inte religiös, bara nyfiken och vill se vad som händer. Med stor respekt fick jag uppleva en omtumlande uppvisning inne i kyrkan och jag kom fram, tände ett par ljus och stod så småningom framför den heliga ikonen. Jag gjorde inte samma procedur, men den troende gör ett eller fler korstecken, och en kyss på ikonen. Jag lämnade sedan snabbt plats till nästa och kom ut genom en bakdörr.

Här kom nästa överraskning. Bakdörren ledde ut till bakgården av klostret. Här utspelade sig nästa skådespel. I platanträdet hängde stora köttstycken från en slaktad tjur. Vad hände här egentligen? Det kändes mer som jag var med i en film, var detta på riktigt? Det kändes som jag hamnat på en vikingagård med offerdjur i trädet och slaktbänkar på gården. Med allvarliga miner och en cigg i mungipan styckade och kokade man kött i mängder. Kopplingen är inte helt långsökt. Det är en gammal tradition från hedniska tider då man offrade ett djur till gudarna för våren och naturens pånyttfödelse. Numera är offret välsignat av kyrkan och guden en annan. Enligt traditionen ska köttet kokas i vete och kikärtor.

Efter alla nya intryck och upplevelser fick det bli nya grillade souvlaki vid marknadsområdet. Eftersom alla är här, så går alla öns bussar i skytteltrafik mellan Mytilene och Mantamados. Ingen behöver gå samma väg tillbaka.

 

Ikonen av ärkeängeln sägs ha mirakulösa krafter och är målet för pilgrimerna. Enligt legenden fanns klostret redan åren runt 900-talet när saracenska pirater härjade runt Lesvos. Legenden säger att alla munkarna utom en, som gömt sig uppe på taket, skall ha mördats vid en piratattack vid den tiden. Munkarna slaktades som straff för att de inte avslöjade var byborna gömt sig. När piraterna upptäckte den gömda munken skall ärkeängeln haft en mirakulös roll och med sitt svärd räddat munken och piraterna flydde. Munken fick sedan begrava sina bröder och gården var full av blod. För att hedra ärkeängeln tog han jord blandat med blodet och tillverkade en staty av ärkeängeln. Huvudet på statyn kan man se än idag i den heliga och mirakulösa ikonen som finns i klosterkyrkan. Jag har sett många ikoner, men denna är absolut en av de märkligaste jag sett.

Text & Foto: Mats Randow

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.