18 September 2021 | Sverige

Pilane Heritage Museum på Tjörn

Vem är Anna? Ska vi se om vi kan få veta mer? Vi startar med att åka på en utflykt till Tjörn på den bohuslänska västkusten, närmare bestämt Pilane gravfält. Detta låter kanske lite dystert, men om sanningen ska fram är det ett av Sveriges vackrast belägna gravfält. Där finns ett 90-tal domarringar, resta stenar och stensättningar från järnåldern. Ett ledord jag har är: Först kaffe, kaffetermosen är såklart med. Men nu gick jag med raska steg, lite radiostyrd rakt upp till gravfältet. Vem är Anna?

På gravstenarna och domarringarna finns inga namn. Vetskapen om vilka som är begravda har gått förlorat sedan länge. Redan på tidig medeltid var det säkerligen gåtfullt för lokalborna om vilka de begravda förfäderna var. Nedanför gravfältet tittade jag ner i marken, här är en skalbank. I marken kryllar det av skal från snäckor, musslor och annat som bevisar att detta är gammal havsbotten. Idag ligger det högt upp på land, en bra bit från havet. Min ”killgissning” är att snäckor och skal är 4 000-10 000 år gamla. Gravfältet är ungefär 2 000 år gammalt, så denna vackra plats var säkert än vackrare då, belägen nära havets strand. Här fanns en utvecklad civilisation redan under järnåldern. Så man kan nog säga att Pilanes sista tappra vikingar är begravda här innan man gick från hedendom till kristendom.

  • Pilane gravfält på Tjörn i Bohuslän
  • Domarring från järnåldern

Vem är då Anna? Hon står faktiskt uppe på berget ovanför gravfältet. Ett berg omsorgsfullt slipat av inlandsisen som drog sig tillbaka för 10 000 år sedan. Anna står med slutna ögon i sin utsikt, med ansiktet vänt mot den bohuslänska arkipelagen och västerhavet. Drömmer hon om vikingafärder till fjärran platser? Eller väntar hon på fästmannen som är ute på vikingatåg någonstans därute? Bakom horisonten och bortom vad ögat kan se ligger Danmark och England. Anna vakar och syns i hela Pilanes kulturlandskap, och finns på riktigt. Anna är enorm och en av världens största och vackraste skulpturer, skapad av Jaume Plensa. Ett landmärke för hela Västkusten och som en permanent skulptur i Pilane. Med min fantasi blev detta min tolkning av Anna som konstverk.

Anna av Jaume Plensa, Spanien

Pilane har också en skulpturutställning av världsledande konstnärer som byts ut varje år. Vi traskade vidare i naturens egen konsthall som huserar i ett åtta hektar stort kulturlandskap. Det hela är som ett stort friluftsmuseum med kombon naturvandring, historia och konst i en och samma slinga. Här är inte barnvagnsvänligt som en del uttrycker sig. Det är upptrampade stigar i ett skyddat natur- och fornlämningsområde. Det är kuperat och man har sällskap av fåren som håller landskapet mellan bergen öppna. Ljung och ovanliga blommor trivs i den skal- och kalkrika jorden med inslag av ek.

  • Learning to fly av Coderch & Malavia, Spanien
  • Learning to fly med Anna vakande på berget

Pilane är utsedd av brittiska The Guardian till en av Europas tio bästa skulpturparker. Vi snackar alltså världsklass, med konst omgivet av ett uråldrigt kulturlandskap med spår från stenåldern. Ligger inte Pilane och Tjörn utefter vägen för dig? Det är ändå väl värt en lång omväg. Hela kombopaketet blir lite som extra allt på en pizza med stark sås.

  • Zink tanks av Sean Scully, Irland
  • Pool av Tony Cragg, Storbritannien

Tips: Anna är snyggast på håll. Ju närmare du kommer, desto mer tappar man det vackra. Lite så är det också med övriga konstverk. Placeringen i naturen känns som en del av helheten när man betraktar på avstånd. Ta med fika och glöm inte: Först kaffe. Det är helt okej att ha med fika och picknick så länge man inte fikar på eller för nära konstverken, det förstör känslan för övriga besökare.

Fat convertible & Big av Erwin Wurm, Österrike

Giant of salt av Coderech & Malavia, Spanien

Anna av Jaume Plensa som ett landmärke i Pilane på Tjörn

Så var det detta med: Först kaffe. Att jag sprang ifrån kaffet i min iver. Det får ursäktas, vi tog en sväng bort till pittoreska Kyrkesund för en fika på bryggan. Mer Bohuslän än så är svårt att få.

  • Härön sedd från Kyrkesund, Tjörn
  • Sjöbodar i Kyrkesunds hamn

Text & Foto: Mats Randow

Mer info om konstnärerna och skulpturparken på: https://www.pilane.org/

Relaterat innehåll på bloggen

Läs mer: Kultur och stadsvandring i Kristinehamn

Läs mer: Kultur i Fengersfors och fika deluxe

Läs mer: Fängslande konstverk i Karlstad

Läs mer: Ljuskonstpromenad i Göteborg

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.