12 September 2018 | Grekland - Kreta

Överraskningen jag inte ville ha

Mardrömmen när något blir fel på ens bokning. Har ni bokat fel någon gång? Bokat fel dag, fel plats, fel flyg? Om man tänker efter är det mycket som kan gå fel. Allt står inte heller i ens makt att styra. Det blir förseningar, transportmedel går sönder, vädergudarna är på ovanligt dåligt humör och skojar till det med inställda transporter. Historierna är många på saker som gått fel på drömresan. Detta hör lite till äventyret. Nu är det inte speciellt kul när det blir lite för mycket äventyr och allt går fel. Man utsätts för prövningar och måste ta beslut i situationer man inte är van vid. Är man utomlands kan språket bli ett problem som måste lösas. Det löser sig alltid på något sätt, för att man är tvungen. Ibland går man den svåra vägen och en annan gång kanske lite erfarenhet hjälper och går den smidiga vägen.

I söndags gav jag mig iväg från min bas på Kreta i Nea Chora, Chania för nya äventyr. Denna gång till den vilda sydkusten bakom Vita bergen. Jag hade planerat aktiviteter för en hel vecka och bokat ett boende i Chora Sfakia. Detta var inte mitt förstaval. Som första val hade jag tänkt mig ett boende i Loutro, tjugo minuter med båt från Chora Sfakia. Jag skulle då hamnat lite närmare händelsernas centrum för mina planer och bott i en mycket trevlig by utan bilar i väglöst land. Jag hittade inget ledigt att boka online och visst skulle det kanske ordna sig att bara åka på chans. Det äventyret var jag inte sugen på nu, utan jag ville planera lite noggrannare för att kunna använda min tid väl. Plan B blev Chora Sfakia. På mina vanliga bokningssidor blev det stopp även där. Surt sa räven.

Jag testade Trivago för första gången. Jag hade ju sett på tevereklamen att det är lätt som plätt. Simsalabim så dök Hotel Samaria i Chora Sfakia upp. Bingo och det kändes som jag vunnit något fint. Hotellet snokade Trivago upp hos en förmedlare som hette Loveholidays. Det var nytt för mig. Jag är lite konservativ ibland och rynkade på näsan åt Loveholidays. Jag ville ha något som jag kände igen och bokat med tidigare samt vet att det funkat, men nu hade jag inte det alternativet. Jag kööör, betalade och rummet är mitt. Bra.

 Taverna Livaniana. Vilda västern i Sfakia

Nu tillbaka till min resa till Chora Sfakia. Den gick med buss över bergen och flöt på kanonfint. Förra resan till Paleochora gick bussen sönder efter en kvart och en ny fick hämta upp oss. En flicka kräktes sedan i de första bergskurvorna och chauffören stannade snällt och kom med papper och förklarade rutinmässigt att det är helt okey att kräkas i bussen. Ju närmare vi kom Chora Sfakia, ju fler skotthål i vägskyltarna. Jag mindes historierna om folket här som alltid levt efter egna lagar och villkor. Man gör upp i vendettor utan inblandning av myndigheterna långt bort, åtminstonde för ett par generationer sedan. Numera har det tydligen blivit lite lugnare här, även om de övriga Kretensarna har respekten kvar. Här ska alla ha vapen sägs det. Dom flesta från andra världskriget. Ett par bössor på vinden, en i garderoben och en i bilen, ofta av Pick-upp modell.

  • Hotel Samaria i Chora Sfakia
  • Hotel Samaria i Chora Sfakia

Väl framme i Chora Sfakia såg jag på håll mitt hotell nere vid hamnen. Detta såg mycket bra ut och mitt goda humör toppade lite till. Jag förklarade att jag hade en reservation och personalen bad mig sätta mig. Jag fick en kopp kaffe ”on the house”. Känslan är super och jag gillar hela paketet här utan att ha sett rummet. Nu hittade de inte min bokning och undrade hur tusan jag bokat rummet. Jag visade min bokningsbekräftelse från Trivago och vouchern från Loveholiday. De samarbetar vi inte med, fick jag höra. Den där humörtoppen jag hade, den positiva känslan som infann sig och den låga pulsen jag hade när jag landade, allt var borta. Han sa att jag måste ha bokat ett hotell med samma namn, men någon annan stans. Nu blev det rörigt, milt uttryckt kände jag. Han hittade en adress i det finstilta på vouchern. Va fan, hade jag inte kollat det? Tänkte jag. Hotellet låg tydligen i Agia Roumeli, en dryg timme med båt eller till fots 16 kilometer genom Samariaravinen. Hotell-Nissen pekade ner mot hamnen och en båt som går typ nu, till Agio Roumeli. Jäklar vad det snurrade till i huvudet, det gällde att tänka snabbt. Ska jag stanna och boka in mig här? Har dom ett rum ledigt? Kan jag begära pengarna tillbaka för min bokning som gick snett? Okey, jag lättade från min stol och lämnade en halv kopp kaffe och halvsprang med min packning mot båten. Hotell-Nissen såg beklagande ut och sa att han bjussar på kaffet i alla fall. Tack snälla. Jag köpte mig en båtbiljett och hoppade på båten som sista passagerare, samtidigt som landgången går.

 

Chora Sfakia

Nu jäklar var det hög puls igen och äventyr. Båten gick via Loutro som var Plan A mot Agio Roumeli som plötsligt blev Plan C. En vecka I Agio Roumeli. Hur ska jag sätta mina vandringar därifrån? Jag hade planerat in fyra till fem vandringar under veckan. Båtfärden fick mig i ro igen och jag stuvade om mina planer i mitt huvud. Konstaterade att en av vandringarna skulle bli svår att genomföra från min nya utgångsplats. Bra. Det mesta löser sig nog. Bara det inte skulle bli mer strul nu på nästa Hotel Samaria. Fanns det ens på riktigt?

Loutro

Jag gick i land i Agio Roumeli som är en liten by som mest lever på vandrarna som kommer ut ifrån Samariaravinen och ska äta upp sig lite innan de ska med sista båten tidig kväll, för att sen åka med bussen tillbaka till sitt hotell vid någon av dom större turistorterna. Jag såg givetvis inte mitt hotell från den lilla hamnen och drog mig in i byn. Plötsligt stod herr Prokopis framför mig och sa välkommen. Syntes det så tydligt att jag skulle bo på hans hotell. Nu såg jag skylten Restaurang Samaria, han bad mig sätta mig i hans lilla taverna. Men, var var hotellet? Han serverar mig något kallt att dricka, ”on the house” och tyckte att jag ska vila lite. Hotellet låg bara runt hörnet och familjen som driver hotellet och restaurangen tog hand om mig som om jag var en VIP-kund. Mycket välkomnande med massor av gästfrihet. Mycket bra.

Agia Roumeli

Vad gick snett? Jag kollade bekräftelsen från Trivago och jag vet att jag granskade den noga. Där stog det Hotel Samaria med adress Chora Sfakia med en bifogad karta som stämmer överens med min Plan B. Nästa mejl var vouchern från Loveholidays. Som sagt, där har de bytt hotell med adress i Agia Roumeli. Lärdom, kolla, kolla och kolla innan man åker. Denna gången var det i alla fall samma ö. Och, det finns värre saker som kan hända. Isländska askmoln, strejker, revolution, jordbävning, ja allt möjligt som kan göra ett äventyr onödigt hett. Nu kom det också till att mitt knä pajade efter första vandringen. Knät var i så pass dåligt skick att jag fick gå nerför baklänges i trappan. Detta såg säkert skojigt ut för andra, så det var tveksamt om det skulle bli fler vandringar denna veckan. En olycka kommer sällan ensam, har jag hört. Jag upprättar ett kontorshörn i Prokopis taverna. Jag fick ta fram det där med gilla läget och jag fick tid att skriva i kapp mig istället. Det är bra.

 

kontoret på Restaurang Samaria i Agio Roumeli

Text & Foto: Mats Randow

Relaterat

Läs mer om: Hobbydoktor, raki som medicin och en nackad höna

Läs om: Vandring i Samariaravinen på Kreta

 

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.