01 Februari 2019 | Grekland - Kreta

Ömsom vin, ömsom vatten

Ömsom vin, ömsom vatten. Jag har fastnat i väder-tråden. Det ostadiga vädret har hängt i. Jag som är från Göteborg tycker ändå att detta vädret är helt okey. Vädret är lite omvänt i Göteborg tycker jag, med mulet och en skopa regn eller blötsnö i en vecka eller två, sen sol en halv dag eller två. Vintern i Grekland är det normalt tvärtom. Sol med ett och annat tungt moln i någon vecka eller två, sen regn en dag eller två.

Nu har det i och för sig regnat bra mycket och mer än normalt på Kreta och jag hör hur trötta folk är på regnet. Det hjälper inte att man säger att det är bra för naturen, dom flesta har tröttnat för länge sedan. Jag ser att många passar på att komma ut när det inte regnar. Jag har mellan skurarna haft riktigt fina dagar som också påminner om en riktigt bra vårdag i Göteborg, eller en fin försommardag. En vandring på Spinalongahalvön i T-shirt och havet låg alldeles platt utan vind. Välkommen att testa detta i Göteborg i januari. Det blir kontraster när man ser lokalbor som tittar riktigt noga i almanackan och ser att det är januari och klär sig efter det, i tjocka vinterjackor med pälskragar. Fattas bara att jag går ut i finvädret i kortbyxor också, jag har inte koll på klädkoden.

Vy mot Elounda från Spinalongahalvön

Övrigt har jag också hunnit få vara med att fira två fina födelsedagar, grattis Stathis och Anjo. Jag har också haft nöjet att få gå en vandring med Ia Löfqvist i veckan. Ia som leder vandringar och utflykter har också en bra blogg, iamittilivet.com, om livet och sina vandringar på östra Kreta. Den vandringen bjöd på utsikt och vackra vyer i panorama åt både höger och vänster med utsikt över två hav, vinterblommor i olivlundarna, fika vid ett historiskt kloster och trafikkaos på vandringsleden som påminde om Tingstadstunneln i Göteborg när en jätteflock getter kom i möte med oss. Vädret den dagen då? Solig start på dagen och det mulnade på till eftermiddagen, inget regn. Det blev en kanonvandring.

Vad händer härnäst? Vädret kommer att bli stabilare i några dagar och jag har åkt ut i solen på en liten turné i den östligaste av det östra Kreta. Jag har också fått tips om att besöka ett hemligt militärt område som är stängt för allmänheten. Låter korkat va? Han är lättlurad och vill bli arresterad tänker ni? Nädå, det är öppet en gång om året när en kyrka där har sin dag. Det är nu, och då ska jag passa på att ta mig in där. Inte för att jag är intresserad av militära hemligheter och inte för att det kan platsa i min guidebok, knappast. Det är för naturen och för att jag kan, annars kan jag aldrig få veta om jag inte åker dit. Jag tror naturen är mycket speciell där. Vi ses i nästa blogginlägg så får vi se hur det gått, eller inte gått.

 

Text & Foto: Mats Randow

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.