12 Maj 2023 | Mats filosoferar

Nytt boksläpp: Göteborg – vandringsturer och utflykter

Nu har jag äntligen nöjet att få presentera min nya bok Göteborg – vandringsturer och utflykter, som i dagarna nått bokhandeln. En riktigt fullmatad guidebok för dina uteaktiviteter i Göteborg! Naturen är överraskande varierad från skärgårdsöarna i väster med salta bad och klippor, till de vidsträckta skogarna i platåbergens sprickdalar i öster med vildmarkskänsla. Boken presenterar 42 detaljerade vandringsturer som alla passar för en dagsutflykt i Göteborg med närmaste omnejd. Vandringsturerna har stor variation från lätta till lite mer avancerade. Ett flertal vandringsturer är också sammanlänkade etapper som möjliggör för en långtur på flera dagar. Förutom det finns en mängd förslag på fina och intressanta utflyktsmål.

Göteborg - vandringsturer och utflykter

Jag minns när arbetet med Göteborgs-boken startade, mitt i pandemin. Jag hade avbrutit Cypernprojektet med den guideboken och fick förfrågan om jag ville göra en Göteborgs-guide. Perfekt och en jättekul utmaning tänkte jag och tackade ja. Det kan inte bli bättre än att lufsa runt i Göteborgs skogar mitt i brinnande pandemin. Göteborg kan jag väl och har mycket gratis? Det är min hemmaplan. Men, har jag så bra koll som jag tror? Är jag hemmablind och inte ser platser som intressanta för att de är så bekanta för mig? Den utmaningen tog jag som inspiration. Naturligtvis vet jag inte vad som finns under varje sten i Göteborg med omnejd. Jag hade och har fortfarande vita fläckar på kartan som inte besökts eller undersökts av mig. Dock är de fläckarna färre nu. Man kan säga att jag fick världens chans att få lära känna mitt Göteborg ännu bättre.

  • Sandsjöbackaleden
  • Härlanda tjärn

Göteborg har väldigt mycket att erbjuda och boken blev fullproppad. Om utflykterna i boken kan jag säga att exempelvis Liseberg inte är beskrivet. Nöjesparken står sig för sig själv och behöver ingen vidare presentation. I bokens tema handlar det om friluftsliv och utomhusaktiviteter. Utflykter som innehåller exempelvis kultur, natur och historia tar plats. Vandringsturerna ville jag helst ska ha något sevärt efter stigarna, inte bara skogsbad. Variationen är stor, både vad gäller naturtyp som varierar stort i Göteborgsområdet som svårighetsgrad. Något för alla. En sak jag gillar med boken är de gömda pärlorna. Några som var nya och obekanta för mig. Det har samtidigt varit ett nöje och en förmån att få göra boken. Att göra den har också gett mig många upplevelser. Jag hoppas att många andra som läser den också ska få uppleva samma sak. Det här är mitt Göteborg, direkt från hjärtat.

  • Safjället i Mölndal
  • Utsikt på Björkö

Förutom kartor och bilder i boken finns även information och råd om exempelvis:

Goda råd om Göteborg, kollektivtrafik och andra praktiska tips.

Ta spårvagnen för vandring i Änggårdsbergens naturreservat nära centrala Göteborg.

Ta båten till bilfria södra skärgården för vandringar och utflykter.

Kortare och längre vandringsturer i Vättlefjälls vidsträckta naturområde.

Vandra Gotaleden i etapper från Kungsportsplatsen i Göteborg till Lilla Torget i Alingsås.

Saltstänkt vandring på Skärgårdsleden med tre etapper på fyra öar i norra skärgården.

Klassiska längre vandringsturer som Sandsjöbackaleden och Vildmarksleden.

Utflyktstips, exempelvis till kulturreservat, Botaniska trädgården och Vinga.

Kända fågellokaler i Göteborg med närmaste omnejd.

  • Hisingsparken
  • Galterö

Kontakta mig gärna om ni vill köpa Göteborg - vandringsturer och utflykter. Den finns också att köpa på www.vildmarksbiblioteket.se och välsorterade bokhandlare samt i övriga internetbokhandeln. Mina tidigare guideböcker Lesbos - vandringsturer och utflykter samt Kreta - vandringsturer och utflykter är tillgängliga även de.

  • Mina utgivna guideböcker
  • Foto: Monica Andersson

Text & Foto om inget annat anges: Mats Randow

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.