28 November 2020 | Mats filosoferar

November fototema: 50 nyanser av…

Ny utmaning i månadens fototema är utlyst av Maria Norrgård, som driver bloggen Marias memoarer. Temat i temat är färg. Med kombon november och färg tänker säkert de flesta på nyanser av grått. Det har vi nog av i november, så Marias idé är att vi ska lysa upp internet med lite riktig färg. Lysande som vi då säger i Göteborg. Jag väljer inte ut någon färg till mitt tema, utan just lysen som färgar vår tillvaro när den nattsvarta säcken dras över landet Sverige.

Lysande figurer dansar över Lillån i Alingsås

Lights in Alingsås

Lights in Alingsås. Kreativ ljuskonst i höstmörkret. Det sägs vara norra Europas största ljusarrangemang. Bara det. Missa inte Lights in Alingsås som lyser upp tillvaron och äger rum årligen i oktober.

Lights in Alingsås

  • Lights in Alingsås
  • Lights in Alingsås

Den gamla stenbron över Lillån är vackert ljussatt

Alingsås museum

Gatan ner vid Alingsås vackra kommunhus

Lyser regnbågen? Det finns en förklaring som handlar om solljus och vattendroppar. En annan teori säger att det är en bro? Bifrost som den heter på fornnordiska. ("den flammande bron"). I den nordiska mytologin är bifrost en bro för gudarna som leder från jorden till himlen och slutar i Asgård. Bron är gediget byggd och vaktas av guden Heimdall så inga obehöriga och otäcka väsen kommer över. En bifrost tycker jag lyser upp rätt fint också.

En bifrost i Sysslebäck, Värmland

Mirabellobukten, Kreta

Hur lyser det upp i mitt Göteborg? Jag måste ta med det fyra meter höga hjärtat från Brunnsparken. Vid Lejontrappan står hjärtat som blivit en selfiesuccé och samtidigt lyser upp tillvaron. Tar vi oss till Järntorget "blommar" körsbärsträden fint även på vintern.

Lysande Hjärta vid Brunnsparken i Göteborg

Järntorget i Göteborg

När vi ändå är i Göteborg vill jag avsluta med en sommarbild som bonus från Liseberg. En annan årstid med andra färger att se fram emot.

Blommor och grönsaker i en vagn på Liseberg. Bilden visades på Fotomässan i Göteborg i april 2010. Foto: Monica Andersson

Text & foto om inget annat anges: Mats Randow

Fler fotoutmaningar:

Läs mer: Augusti fototema. Religiöst

Läs mer: September fototema. Soluppgång till solnedgång

Läs mer: Oktober fototema. Man-made, skapat av människan

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.