22 Januari 2023 | Cypern

När solen blir för stark

Jag stannar till vid trappan upp till loftgången. Från den klarblå himlen sprider solen ett ljus som mina ögon inte sett på flera månader. För att vara lite pipig och gnällig, är det ansträngt för mina ögon, trots solglasögon. Jag kisar och ser den stora busken med rosmarin och timjan vid trappan, drar mina händer i rosmarinen och känner doften, fantastiskt gott. Den blir fin att nypa några kvistar ur för att få lite piff på matlagningen. Det där med starkt ljus får man bara tugga i sig, tänker jag och tar våra väskor upp till andra våning på loftgången. Vi har precis anlänt till Cypern och lämnat Göteborg i januari månad. Detta blir nog inte så dumt.

Väldoftande rosmarinbuske

Alla har väl sett filmen Sällskapsresan? Du vet den där scenen när de kommit fram till hotellet och man får se att alla går ut samtidigt på balkongen för en första inspektion. Jag gör själv exakt likadant och känner mig träffad när jag ser filmen. Vid min första titt på balkongen kommer jag dessutom alltid att tänka på scenen i Sällskapsresan. Balkongen såg här mycket bra ut, stor som bara den. Jag sträckte mig på tårna, allt jag kunde och kisade med små ögon i det extrema ljuset. Jag spanade bortanför och ovanför hustaket mitt emot. Jag kan absolut se havet och dess horisont. Man får dock vara lång och man ser bara några millimeter av havet med mitt ögonmått. En havsutsikt är alltid en havsutsikt, även om man ser bäst när man står på en stol. Kanske är det bästa med balkongen att det står ett apelsinträd precis intill. Bara att sträcka på sig igen och plocka, direkt från balkongen.

Lyxen att ha ett apelsinträd vid balkongen

Anstränger man sig lite till och tar sig ut i trädgården finns även citron- och grapefruktträd. Jag har till och med identifierat ett antal bananträd, när jag gick runt som en Mats von Linné på upptäcktsresa i trädgården. Poolen såg också fin ut. De sa att det var 15 grader i poolen och 19 grader i havet. Det är helt säkert så att det inte kommer bli något bad, någonstans. Poolen betraktar jag helt enkelt som en prydnad och fruktträden blir nyttoföremål. Hur som, blir det fina färskpressade fruktjuicer till frukost var morgon. Varje morgon med olika blandningar som nyskapade signaturdrinkar, dock alkoholfria. Någon morgon är den super-god, nästa morgon kanske den är mindre god med lite för mycket citron i.

Grapefrukt

  • Citron
  • Banan 

Nu är jag egentligen inte här för att bada och blanda juicer. Jag gör en seriös ”come back” till Cypern efter tre års pandemi för att göra en guide-bok, om just Cypern. Jag kommer att gå på vandringsturer och besöka utflyktsmål som kan ha potential att vara med i boken. Jag minns hur det var för tre år sedan, hur bra det flöt på med fältarbetet för boken under ett par månader. Det började pratas om ett nytt virus som spred sig. Det blev kaos, där gränser till regioner och många länder stängdes helt. På Cypern stängdes snart allt ner där i princip bara mataffär, apotek och bagaren hade öppet. Världen var livrädd, och man blev mer eller mindre utslängd ur Cypern. Det var väl ingen fara, för min tanke var att min plats måste nog ändå vara i Sverige i det kaosartade läget.

Vacker som prydnad i trädgården

De flesta, om inte alla blev påverkade i sina liv av pandemin. Jag fick avbryta arbetet med Cypern-guiden och lägga den på hyllan. Nu ska jag inte klaga. Andra drabbades på många sätt, mycket mer med jobb och hälsa. Jag fick en förfrågan om jag inte ville göra en guidebok om Göteborg. Det blev exakt det bästa erbjudandet jag kunde få i det läget och sa, ja tack. Boken är i princip klar nu och det snurriga är att jag nu sitter på Cypern och stundtals jobbar med ”fel bok”. Det är dock bara det sista som ska sättas tillsammans med bokförlaget innan Göteborgs-guiden går i tryck. Jag är helnöjd med boken och hoppas att andra kommer få nöje av den. Titeln blir Göteborg – Vandringsturer och utflykter. Boken är planerad att finnas tillgänglig i bokhandeln nu till våren.

Välkommen på Larnaca flygplats

Det jag hann göra till Cypern-guiden före pandemin är inte bortkastat. Jag ska dock ut och se med egna ögon om något har förändrats. Det är ändå tre år sedan och pandemin kan ligga som en skugga över ett och annat. Allt har helt enkelt inte klarat sig så bra under åren. Jag lovar att boken ska vara så aktuell den bara kan vara när den går i tryck. Vi besökte även Cypern fyra veckor i fjol. Den resan var inte ägnad för arbetet med guide-boken. Men, jag ska inte hymla om att jag inte kunde låta bli att ”smygjobba” med research och göra en och annan förtäckt nöjesutflykt.

Vädret på Cypern är helt okey på vintern. Precis lagom är ett bra uttryck, just för att gå på vandringsturer och göra en del utflykter. Solen skiner de flesta dagar och det där starka ljuset vänjer man sig vid snabbt. Som jämförelse är det lite som svensk försommar, där blommor kommer i gång och träden som gräset är grönt. Visst finns dagar med regn. Det har vi redan hunnit uppleva också och då regnar det ordentligt. Som göteborgare är man lite kaxig och tycker att det är väl ingenting. Det är också regnet som gör naturen grön och när solen med sitt makalösa ljus tittar fram genom molnen exploderar naturen i det milda klimatet. Det är bara att kicka igång dagen med en färskpressad morgonjuice och ge sig ut.

Det är inte sol varje dag

Romulean tittar fram efter regnet

Text & Foto: Mats Randow

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.