27 Mars 2021 | Mats filosoferar
Mars fototema: Klimat
Fotoutmaningen för mars månad är antagen, nästan i sista stund. Det går så fort nu att vi är i april månad om några dagar. Det är i vanlig ordning Maria Norrgård med bloggen Marias Memoarer som utser månadens tema som för mars månad är klimat. Numera ett laddat och nästan lite explosivt ord som berör alla. Temat är fritt att tolka och med mina bilder kommer jag att visa hur man på en enda vandring som en dagstur kan uppleva flera klimatzoner samma dag. Två turer till fots och en med en timmes biltur. Ladda för klimat och häng med nu, det är inget farligt för så explosivt kommer det inte att vara.
Vandringstur i Gasteinerdalen, Österrike, juni 2013.
Vandringsturen börjar med en färd med kabinbanan från försommaren på 1000 meters höjd upp till 2000 meter. Det är tyst i kabinen och det rasslar bara till när man passerar stolparna som håller vajrar och kabinen i luften. Tystnaden ger tankarna utrymme att fundera på vart man är på väg. Det är fortfarande gott om snö där uppe. Är vandringsleden ens framkomligt?
Vandringen påbörjas för att komma tillbaka ner till sommarklimatet. Leden går till en början på en halv till en meter djup snö.
På 2000 meters höjd ser jag en Edelweiss-blomma? Den fridlysta, ovanliga mytomspunna vita blomman som bara lär växa på högalpina och svårtillgängliga klippavsatser. Jag forcerar snö och trixar mig fram till blomman. Det var ingen Edelweiss. En vanlig sippa.
Vandringen nerför blir som en rask resa genom årstiden, månad för månad. Här är det tidig vår med sommaren i sikte långt där nere.
Några timmar senare är jag tillbaka i sommaren.
En "Oom-Pah-Pah-orkester" möter upp när jag når mitt mål i Bad Hoffgastein. För min skull och dagens bedrift? Jag blir sugen att hänga på och ta plats längst bak i marchen.
Vandringstur längs Minoan-path på sydöstra Kreta i Grekland, januari 2019.
Denna vandringstur går nerifrån, där Diktibergens fot når Libyska havet, nu uppför. Även här är det som en svensk försommar och anemoner blommar fint i det kraftiga och gröna gräset i olivlundarna.
På knappt 500 meters höjd är det fin utsikt mot havet och samtidigt når jag lite snö som föll dagen innan, vilket är mycket ovanligt på denna höjd på Kreta. Vädret är fint med 17 - 18 grader så snön smälter snabbt här, framförallt där solen kommer åt.
Ytterligare höjdmeter uppåt och jag är på runt 700 meters höjd. En vintergrön kermesek är fortfarande omgiven med fläckar av snö. Det blir också svalare i luften, dock smälter solen effektivt bort gårdagens snö där den kommer åt.
En vy mot några av Diktibergens toppar där de högsta når drygt 2000 meter. Högst där uppe är det normalt med snö på vintern. Där jag står och tar bilden är det dock högst ovanligt.
Bilresa upp till Troodosbergen på Cypern, februari 2020
Klimatresan med bil börjar nära Nissi Beach i Ayia Napa. Även här är det som en riktigt bra försommardag i Sverige. Kaffet tar man helst ute i solen. Det räcker med en tunn tröja, annars blir det för varmt om man sitter på solsidan. Varför lämna detta goa klimat?
En timme senare är jag uppe i Troodosbergen för att åka skidor. Ärligt talat, får jag säga att det känns konstigt när man kommer upp till snön och en helt annan klimatzon på en kort bilresa.
Det är sant. Här finns stolliftar, släpliftar, skidbackar, till och med snö, äkta natursnö. På Cypern är det möjligt att sola på stranden med bad för att samma dag åka skidor. För denna kombo skulle jag i så fall föreslå skidåkning på förmiddagen, för att efter en god lunch ta en tur till stranden och slappa på eftermiddagen.
Text & Foto: Mats Randow
Relaterat inlägg: Åka skidor på Cypern?
Fler fotoutmaningar:
Läs mer: Augusti fototema: Religiöst
Läs mer: September fototema: Soluppgång till solnedgång
Läs mer: Oktober fototema: Man-made, skapat av människan
Läs mer: November fototema: 50 nyanser av....
Läs Mer: Februari fototema: Ljus