17 April 2019 | Grekland - Kreta

Kreta kallar…. Och Cave of Agia Foteini

Då är jag tillbaka på Kreta, igen. Den rubriken var redan tagen så tankesmedjan fick jobba lite på den detaljen. Jag lämnade ett soligt men kallt Göteborg och kom åter till Heraklion förra veckan som också badade i sol, om än lite varmare än i Götet. Praktiska saker ordnades och uträttades, jag finslipade mina grovplaneringar och jag var sedan med bil igen. Jag har nu hunnit åka runt på bilturer och härjat på ön i knappt en vecka.

Fina vyer vid ingången till Cave of Agia Foteini

Jag har rört mig en del i området runt Hersonissos och Malia. Turisterna börjar komma på plats och en hel del ställen har öppnat för säsongen. De som inte hunnit öppna målar, städar och ställer iordning så portarna kan slås upp till den grekiska påsken. Den ligger en vecka efter våran påsk. Hersonissos har jag inte varit i sedan 1989. Det är preskriberat och nu är det dags för en come back. Det är helt galet hur mycket större Hersonissos är numera, det går inte att jämföra. Utvecklingen har gått från bykänsla till stadskänsla.

Ingången till Agia Foteini och kyrkan som ligger inne i grottan

Ett utflyktstips för er som semestrar i trakten kring Hersonissos och Malia och tröttnat på den höga pulsen på nattklubbarna och barerna. Gå hem tidigt en kväll och gå upp i tid på morgonen och ta er till Cave of Agia Foteini. Vägen dit upp är riktigt kass. Det är bra, då kommer inte turistbussarna fram och det finns inga glasskiosker eller butiker med massproducerade souvenirer. Cave of Agia Foteini ligger på vägen upp mot Lasithiplatån. Kör till byn Avdou som ligger några kilometer ovanför Aposelemis-dammen. Vägskyltar visar vägen från Avdou. Det är hyrbil som gäller och för säkerhets skull, hyr en bil av jeep-modell med lite högre markfrigång så klarar ni vägen och kör försiktigt. Vägen når nästan ända fram och som alternativ kan man ställa bilen lite längre ned och göra en fin vandring uppför vägen. Naturen bjuder på fina vyer över Langadadalen och den stora dammen nedanför. Sluttningen domineras av vintergröna ekar och det är fågelrikt, speciellt på våren.

Kyrkan Agia Anna ligger strax nedanför Agia Foteini

Interiör i Agia Anna som delvis är byggd i en grotta

Cave of Agia Foteini ligger på cirka 750 meters höjd på en klippa i berget Louloudaki. På 700 meters höjd ligger kapellet Agia Anna och nära där börjar trappstegen brant upp till grottan. Glöm absolut inte ficklampa. En liten bit in i grottan börjar en liten gång som ska ha varit en gammal flodfåra som man följer längre in. Därefter öppnar sig ett heligt rum, kyrkan Agia Foteini. Det fina är att man kan gå upprätt hela vägen, det är inget krypande runt i grottan. Den här delen är lite drygt 40 m lång. Totala längden lär vara 700 m, men är inte åtkomligt för oss vanliga besökare. Efter besöket i grottan, sätt dig en stund utanför och njut av vyerna, fåglarna och den vackra utsikten, snart öppnar nattklubbarna igen i Hersonissos och Malia.

Hit når inte ljuset i den inre kammaren och kyrkan Agio Foteini

Dagsljuset vid ingången till Grottan och Agia Foteini

Den fjärde söndagen efter påsken har kyrkan i grottan sin dag och är då ett utflyktsmål för många kretensare. Varför inte passa på om ni är i trakten. I kyrkans och grottans mystiska historia spekuleras att det varit ett eremitkloster en gång i tiden. Det finns inga säkra spår idag av sådana aktiviteter eller byggnader, så det får stanna vid en myt eller legend, än så länge.

Jag provar livet som eremit en kort stund och njuter av utsikten

Någonting säger mig att jag behöver erkänna att det kan vara lite väl kryddade fördomar hos mig att alla i Hersonissos är partydjur och lever ett nattliv på nattklubbar. Jag tror nog att denna utflykt även kan vara ett spännande äventyr också för er som kan tänkas leva ett liv i dagtid i trakten runt Hersonissos eller Malia. Själv tog jag en kaffe vid strandpromenaden dagtid i Hersonissos i lördags innan jag spontant och oplanerat åkte och inspekterade grottan. Ett par dagar senare gjorde jag ett lappkast och styrde bilen mot Messaroslätten, åt andra hållet av Heraklion. Bilen stannade i Agia Galini på sydkusten. Detta var inte spontant utan noga planerat. Nu ska jag hänga här i några dagar och göra lite utflykter i krokarna. Jag kommer säkerligen hitta på några intressanta platser så håll koll på bloggen, det kan komma nya utflyktstips.

Agia Galini i skymningen

Text & Foto: Mats Randow

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.