22 November 2018 | Grekland - Kreta

Komfortzon, Riksbank och Bougatsa

Jag står i kassan i en supermarket i Heraklion och skall betala. Jag halar upp min ”femtiolapp”, 50 euro. Kassörskan skannar ”femtiolappen” för att kolla så den är äkta, lämnar sedan tillbaka sedeln till mig och förklarar att hon tyvärr inte kan acceptera den. Vad fan, fick jag ur mig. Jag tror hon förstod min svenska rätt så bra och beklagade bestämt.

En liten, liten, pytteliten bit av pengen var avriven. Det fattades kanske till och med en eller två siffror av serienumret. Sådana där små siffror som man ändå måste ha läsglasögon för att kunna se. Jag testade senare att betala med sedeln en gång till. Samma reaktion där. Tyvärr, jag kan inte ta emot pengen. Den är skadad och fick rådet att gå till banken och byta ut den. Bra där. Det ska jag banne mig göra. Jag ska gå till Alphabank och reklamera den, det var i deras ATM jag fick den i.

Jag gick ner till banken nästa morgon med bestämda raska steg. 50 euro är alltid 50 euro, rätt ska vara rätt. Vid ingången har bankerna här en dörrsluss. Det är två låsta dörrar. Först låses den ena upp och man går in i slussen och dörren bakom låses och dörr två låses upp och man kan gå in i banklokalen. Här smet en kvinna in med mig i slussen på ett avancerat sätt och som svensk kände jag min komfortzon starkt ockuperad. Banken var tom på kunder och när jag vid ett kort ögonblick såg mig om i banklokalen passade kvinnan bakom mig på att skickligt smita före mig. Det blev jag som fick bilda kö istället, inte hon.

Nåväl, banken blånekade. Sedeln var inte från deras ATM. Dom har inga trasiga sedlar i sina maskiner, omöjligt. Banktjänstemannen hämtade en kollega som intygade att det han sa var sant. Nu känns det som om jag blivit blåst på 50 euro av en grekisk bank. Nu var det min tur att ge ett bidrag att förbättra den grekiska ekonomin. Banktjänstemannen tipsade mig om att jag borde gå och växla in den på Bank of Greece, Greklands Riksbank. Den banken ligger bara 50 meter ner på samma gata, sa han. Bra där. Men, detta lät för bra för att vara sant.

Okey, ut genom slussen. In igen genom en annan sluss på nästa bank och jag kollade så jag behöll min komfortzon och köplats. Grekland är fortfarande ett kontantsamhälle så bankerna har säkert massor av cash på kontoren. I Sverige behövs inga slussar för de få bankkontor som finns har garanterat inga kontanter. Jag förklarade mitt ärende och hänvisades till en disk längst in i lokalen. Han som bemannat den disken, eller luckan med en glasskiva mellan oss ignorerade mig fullständigt. Han tittade inte ens på mig, som om han låtsades att jag inte fanns. Han var fokuserad med reparera två 5 eurosedlar som såg ut som skam, med tejp. Nog för att det går dåligt för Greklands ekonomi. Nu är de sista planerade stödlånen utbetalda så nu skall Grekland klara sig själv. Är det då de löser detta? Den upptagna mannen på Riksbanken räddade just ett par 5 eurosedlar. Bra där.

Jag behövde ju hans hjälp så jag stod snällt och fascinerad och väntade ut att han skulle bli klar med sitt räddningsprojekt. När han var klar tittade han upp och såg mig. Hej sa jag igen och räckte över min trasiga sedel. Han sa ingenting utan bytte min sedel mot en splitter ny, utan diskussion. Woho, Nu var känslan att jag vunnit 50 euro, bara så där. Den skulle jag bränna på något kul.

Går bananas på Koules

Jag började med att gå ner till Koules, Den gamla venetianska fästningen nere i hamnen. Där kunde jag gå lite bananas nu när jag ändå var på gott humör. Inträdet kostar 1 euro så det var 49 euro kvar att festa på. Jag hade egentligen en del skrivjobb att göra. Men, jag tog en fika också och beställde en cappucino, en dubbel så firar vi lite extra. Servitören tyckte att jag skulle ha en Bougatsa också eftersom de har gjort Bougatsa där i 95 år. Jag slog till, så jag inte missade något. Bougatsa är en typ av söt efterrätt på ost, kanel och vaniljkräm. Detta kalaset kostade 7 euro efter att jag rundat av beloppet uppåt. 42 euro kvar.

En dubbel cappucino och en Bougatsa

Det fick bli både mat och vin på kvällen efter skrivjobb. I denna skrivande stund funderar jag på tavernan Marinelis & Mitsotakis. De har en pasta seafood som man kan dö för, ett par gånger om. Eller, kanske skulle jag gå till mitt favorit-hak. Jag älskar bra hak. Mitsos Kayabis är ett super bra hak. Man behöver inte som på de fina och dyra ställena klä upp sig och sitta rak i ryggen. Man kan slappna av och hänga lite. Frågar man om de har något speciellt för dagen, kan det hända att man får följa med och ta en titt i köket. Det blir lite mer personligt och familjärt. Sen är maten vällagad ifrån grunden och smakar mycket bra. Båda dessa ställen rekommenderas och får fullt med stjärnor av mig.

Mitsos Kayabis

Vad gäller Alpha bank kan jag säga att jag kommer fortsätta att ta ut pengar i deras ATM. De tar fortfarande inte ut någon avgift för uttaget som de andra bankerna har börjat med. Skulle man få en trasig sedel, vet jag nu att man enkelt går ner till ”riksbanken” och byter. Samtidigt har de kanske något spännande projekt inne på ”riksbanken” man kan få titta på en stund. Känslan att ha vunnit något är också oslagbar och varför inte en ny runda med kaffe, kaka, mat och vin. Det är det värt.

Inne i Koules. Den gamla venetianska fästningen i Heraklion

Text & Foto: Mats Randow

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.