12 Mars 2019 | Kreta

Karnevalen i Rethymnon

På lördag eftermiddag gick helgens första parad. En timme före starten höjs volymen på musiken som en stämningshöjare, ingen ska kunna undgå att något festligt är på G. Det är som om nattklubben flyttat ut till en gatufest redan på eftermiddagen. Musiken pumpar ut så billarmen startar och vibrationerna når in i alla hus. Ljudvågorna fortplantar sig mellan husen, kvarter efter kvarter. Detta väcker dom döda och jag hör inte vad jag tänker längre. Och detta är bara barnens parad. Kidsen sätter nivån direkt, nu är festen igång på riktigt.

Barnparaden startar som karnevalens första parad

Detta är mitt första besök i Rethymnon som nu har välkommnat mig. Jag kom på fredagen och installerade mig. Det kändes direkt i gamla stan på stämningen att här skall bli fest. Det fylldes på mer och mer med festglada från både när och fjärran. Jag frågade Chrissi på mitt hotell var jag ska vara någonstans för att inte missa något. På din balkong, svarade hon. Vad menar hon, trögtänkte jag. Missförstod hon mig? Är jag minst i vägen där? Det var en fullträff i min hotellbokning. Inte i gamla stan där nattklubbsmusiken strömmar in på småtimmarna utan lite vid sidan om, men ändå så pass bra att jag kan sitta på min balkong och se paraderna.

Fyren i Rethymnos venetianska hamn med berget Ida (Psiloritis), snöklädda topp.

Jag håller mig i gamla stan före och efter paraderna och tar in av feststämningen. Under paraden sitter jag på balkongen, första eller kanske andra parkett. När kidsen dansat iväg sin parad tystnar musiken tillfälligt, snart skruvas volymen upp till en ny uppladdning. Nu är det nattparaden som ska dansa iväg. Därefter är volymen hög i gamla stan med dans, uppträdanden och party hela natten lång.

Karnevalens nattparad

Carnevale Overload

Söndag morgon och omtumlad tänker jag finaldag. Idag går den stora paraden. Hur kommer då den att bli? Normalt borde dom flesta vara nöjda av fest efter lördagens kalas. På morgonen ser jag att staden är lugn och städad, en stillhet infinner sig inför nästa fest. Jag tar en rask morgonpromenad längs strandpromenaden som tar en timme. Tillbaka i gamla stan är det näst in till fullt med folk, redan. Många utklädda för maskerad. Uppladdningen har börjat. Detta är hur seriöst som helst och det ska bli en ny fest. Klockan två ska paraden starta, klockan ett är jag evakuerad på min balkong och inte i vägen. Musiken skruvas upp till kidsens satta nivån. Man kan inte ha lägre musikvolym än barnparaden. Det har sålts tusental visselpipor på stan, När paraden startar en kvart före utsatt tid kulminerar visslandet. Den här ljudmattan ligger över stan i över tre timmar. Det tog alltså mer än tre timmar från första till sista startande i paraden. Man kan säga så här, man kan fetglömma siestan denna söndag. Tur att jag redan är bullerskadad, lomhörd och har tinnitus i båda öronen. Musiken känns i hela kroppen. Är det fest så är det.

I Göteborg har vi Chalmers kortegen på valborg. Vid bra väder kan det vara 100.000 åskådare och rätt festligt. Jag borde vara luttrad. Men paraden i Rethymnon var i hästväg. Kortegen i Göteborg är väl egentligen en hygglig kopia av karnevalparader. Precis som originalen i Grekland är temat ofta humor och parodi i budskapen från ekipagen i tåget. En stor skillnad är att kortegen i Göteborg inte har med kyrkan och religion att göra. Kortegen är ett rent jippo av Chalmers högskola. Karnevalerna i Grekland och också i den katolska värden är en markering för starten av fastan inför påsken. En annan stor skillnad är att publiken i Grekland deltar mer aktivt och många klär ut sig i maskeraddräkter. Den största karnevalen i Grekland är Patras på fastlandet, också en av de större i Europa. Rethymnon är störst på Kreta och hit kommer dom från hela ön och även fastlandet för att fira. Ska tillägga att vill man inte fira Karneval overload finns det flera andra trevliga karnevaler på Kreta och i Grekland att välja på.

Om vi ska fortsätta på spåret citypuls i det förra inlägget kan man säga att jag nu fått en överdos av citypuls, en positiv överdos. I kväll åker jag till Aten för lite mer citypuls. Det blir Aten resten av veckan sedan bär det av till nästa stad, Göteborg och jag har även ett besök inplanerat i Stockholm. Mycket citypuls nu. Jag gissar att jag kommer att vilja byta miljö efter detta, till lite mer byliv eller småstadsliv. Som en liten slutkläm på karnevalen vill jag bara säga, helt galet och bara glada människor som har skoj. Unga som gamla firar, dom äldre mer stillsamt och med ro. Vädret deltog på sitt sätt och hjälpte till med fina dagar med drygt 20 grader. Jag noterar också att återväxten är god, kidsen i barnparaden har jättekul och kommer förmodligen skruva upp volymen ett snäpp till och dansa än mer när det är deras tur att ta över den stora paraden.

Några badar vid Rethymnos strand som uppladdning till karnevalen

Vy över Rethymno från den venetianska borgen Fortezza

Text och Foto: Mats Randow

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.