20 Augusti 2020 | Mats filosoferar

Fotoutmaning: Tema religiöst

Jag antar utmaningen för augusti i fototemat: religion. Det kittlade till direkt när utmaningen kom och jag började leta efter bilder i temat. Det är Maria Norrgård, som driver bloggen Marias Memoarer, som utmanar i ämnet. Kring just religion finns massor av sägner och skrönor till mina bilder och mycket är dokumenterat från gamla tider, så historiker har kunnat bekräfta att ett och annat dessutom är sant. För att jag inte ska överbelasta internet med bilder själv, ska jag fokusera och bryta ner temat och hålla mig till min ”hemmaplan”, i regionen runt Grekland och Cypern. Häng med på min resa kring religion, nu åker vi en sväng i östra Medelhavet.

Limnos, Grekland

Panagia Kakaviotissa sägs vara världens enda taklösa kyrka som är byggd i en grotta eller klippa som denna. Kyrkans ursprung är oklart. Troligtvis är den byggd på en tidig kristen kyrka. I texter har man funnit att kyrkan hamnade under klostret Megistis Lavras auktoritet år 1276. Vid oroliga tider under 1300–1400-talet var kyrkan ett gömställe vid turkarnas härjningar i området.

Lesvos, Grekland

På bakgården av klosterkyrkan Taxiarchis, (Ärkeängeln Michael), i Mantamados utspelar sig ett skådespel som bottnar i urgamla traditioner från hedniska tider, då man offrade ett djur till gudarna för våren och naturens pånyttfödelse. I platanträdet hänger stora köttstycken från en slaktad tjur, vilket får mig att tro jag hamnat på Valhall med offerdjur i trädet och med slaktbänkar på gården. Händelsen äger rum andra helgen efter påsk vid den årliga pilgrimsfärden till klostret. Numera är offerdjuret välsignat av kyrkan och guden en annan. Enligt traditionen ska köttet kokas med vete och kikärtor.

Ruinerna efter templet Messa var tillägnat Zeus, Hera och Dionysus och hörde till stadsstaten Pyrras territorium. Det ligger ungefär mitt på ön och redan på 600–700-talet f.Kr var platsen ett viktigt pilgrimsmål från stadsstaterna på Lesvos och Mindre Asien. Själva templet byggdes först runt år 400 f.Kr. Under tidig kristen tid byggdes en bysantinsk basilika i templet som man också kan se rester av. Templet och kyrkan förstördes i en jordbävning runt 200–300-talet e.Kr.

Chios, Grekland

Skallarna är från en massaker 1822. Klostret Nea Moni är världsarvslistad på UNESCO. Grundades redan på 1000-talet med kejsaren i Konstantinopel som sponsor. Klostret blev ett av de rikaste och största i Egeiska havet och ägde en tid en tredjedel av marken på Chios. På 1300-talet maxade klostret med 800 munkar. År 1822 spred sig upproret mot Osmanska riket från grekiska fastlandet. Då hade Chios 117 000 invånare mot drygt 50 000 idag. I klostret hade runt 3 500 personer sökt skydd bakom murarna. Osmanska soldater förstörde stora delar av klostret som straff för beskyddet. När Osmanska riket slagit ner revolutionen hade Chios endast 1 800 invånare kvar.

År 1881 drabbades Chios av en kraftig jordbävning som också skadade klostret och den medeltida kyrkan svårt. Klostret återhämtade sig inte riktigt efter detta och antalet munkar blev färre med åren. Idag är det ett museum där man också kan få se gamla föremål och reliker som klarat de svåra och mörka tiderna. Man ser fortfarande tydliga spår efter jordbävningen, även om renoveringar pågår varsamt idag.

Aten, Grekland

Kyrkan Agia Eleutherios, eller lilla Metropolis, står i skuggan av katedralen Metropolis i Aten. Kyrkan är ovanlig för den är byggd helt i återvunnet material, från andra byggnader, som också pryder kyrkan. Historiker är inte klara över när denna kyrka byggdes, dock vet man att kyrkan är byggd på samma plats som för ett gammalt tempel, tillägnat gudinnan Eileithyia. Eileithyia var barnafödelsens gudinna.

Kreta, Grekland

Cave of Agia Sofia, Topolia. Grottan skulle kunna rymma en hel katedral, är 20 meter hög och liknar en kupol med en diameter på 70 meter. Stalaktiterna i taket är 4–5 meter och Stalagmiterna i botten är 5–6 meter höga, så de når inte varandra, än. Grottan är ännu inte helt utforskad, men tros vara den näst största på Kreta.

Den bysantinska kyrkan Agio Pavlos ligger vid stranden i väglöst land, nås bara med liten båt eller vandring till fots från Agio Roumeli eller Loutro på Kretas vilda sydkust. Namnet Agio Pavlos är efter aposteln och helgonet Paulus. Myter och sägner säger att det är samma plats där aposteln Paulus döpte resande till Rom. Kyrkan är byggd runt 1000-talet.

Arkadiklostret är en symbol för frihet och martyrskap på Kreta. Klostret är byggt med murar som ett försvarsfort där kyrkan från 1500-talet ligger centralt på gården. Som försvarsfort spelade klostret en stor roll under upproren mot de osmanska turkarna. Upproret 1866 mot turkarna gav eko i hela Europa efter massakern på klostret. 964 personer från trakten, varav 259 män som beväpnade rebeller, sökte skydd i klostret. Kvinnor och barn hade barrikaderat sig i kruthuset som upprättats i en vinkällare. Man väntade in att så många turkar som möjligt skulle samlas vid förrådsdörren och försöka ta sig in. Då fyrade man av, explosionen blev enorm och skadade stora delar av klostret. 864 kretensare miste livet och runt 1 500 turkar var döda när slaget var över. Klostret är nu utsett av UNESCO som ett europeiskt frihetsmonument.

Påsk i Rethymnon. Påsken är för ortodoxa kristna den största högtiden. En procession går på Långfredag kväll från de mindre kyrkorna för att sammanstråla vid den stora kyrkan, tillägnad de fyra martyrerna.

Ideon Cave uppe på Nidaplatån är en historisk kultplats. Grottan har varit ett stort pilgrimsmål för kultdyrkan. Enligt sägen ska gudarnas kung Zeus, son till Kronos, ha vuxit upp här. En profetia av ett orakel sa att en av Kronos söner skulle störta honom från makten. Därför åt Kronos upp alla sina barn, levande. Zeus gömdes av sin mor Rhea för sin far. Zeus togs om hand av en nymf och fick sin mjölk av geten Amaltheia. Han vaktades av kureter, som var mytiska krigare, som dansade och trummade på sina sköldar för att dölja barnskriken för Kronos. Vid utgrävningar har man hittat sköldar i grottan, vilket ger utrymme för fantasin och ger myten lite extra krydda. Grottan har varit betydelsefull som kultplats från storhetstiden på 1100-talet f.Kr fram till 300-talet e.Kr. Den grekiska matematikern Pythagoras gjorde en pilgrimsresa till Ideongrottan från Samos. Han skrev ner sin beskrivning av grottan med altaret. De arkeologiska utgrävningarna har senare kunnat bekräfta Pythagoras beskrivning.

Kyrkan St. Anthonys i Patsosravinen är delvis inrymd i berget. Här sker fortfarande mirakel och man kommer hit för att be om bot för krämpor. Före kristendomen var här en kultplats sedan minoisk tid. Dyrkan har skett som i ett friluftstempel. Kan tänkas att ravinen och klippväggarna var tillräckligt som tempel. Fram till romartid skall platsen ha tillägnats guden Hermes som var talarnas, köpmännens och tjuvarnas gud.

Ruiner av Gortyns katedral från 500-talet e.Kr, tillägnad St. Titus. som kom till Gortyn tillsammans med aposteln Paulus och blev Gortyns förste biskop. Gortyn var en riktig storstad som under sin storhetstid hade cirka 300 000 invånare. Det är svindlande, men staden grundades redan runt 3000-talet f.Kr, under minoisk tid. När romarna erövrade Kreta år 67 f.Kr gjorde staden inte motstånd, vilket gjorde att staden stod intakt och utsågs till romersk provinshuvudstad för Kreta och Cyrenaica, (Norra Libyen). Staden behöll sin status som provinshuvudstad även i Bysantinska riket till år 824 e.Kr då araber plundrade och förstörde staden, därefter övergavs Gortyn.

Cypern

St. Nicholas katedral är den största medeltida byggnaden i Famagusta, byggd år 1298 till 1312. Här har cypriotiska kungar krönts och även kungar av Jerusalem. Numera heter katedralen Lala Mustafa Pasa moskén och konverterades till moské sedan osmanerna intog Famagusta och Cypern år 1571.

Panagia Angelokisti, i byn Kiti utanför Larnaca. En av Cyperns mest intressanta kyrkor och är en bysantinsk kyrka från 1000-talet, byggd på platsen av en tidig kristen basilika, troligen från 400-talet. Kyrkans märkvärdiga mosaikfresker på bilden är från 500-talet och i bra skick. Det är den del av basilikan som klarat sig efter att arabiska pirater plundrade och förstörde kyrkan på 800-talet. Kyrkan återuppbyggdes och man räddade väggen med den unika mosaiken, som föreställer Jungfru Maria med Jesusbarnet på ena armen, med ärkeänglarna Gabriel och Michael på var sin sida. Panagia Angelokisti är uppsatt för utredning att platsa på UNESCO:s lista som världsarv.

Hala Sultan Tekke, Larnaca, är Cyperns främsta muslimska pilgrimsmål och bland de absolut viktigaste heliga platserna inom islam. Profeten Mohameds moster, Umm Haram, kom till Cypern under arabernas första invasion som inleddes år 647 e.Kr. Mostern dog år 649, då hon olyckligt föll av en åsna, därefter begravdes på samma plats. Långt senare då Osmanska riket styrde på Cypern byggdes mausoléet som stod klart år 1760.

Panagia tis Asinou är en av de 10 bysantinska kyrkorna i Troodosbergen som är listade på UNESCO:s världsarvslista. Asinou stod klart år 1105 då klostret Phorves grundades. I klosterkyrkan är väggar och tak helt täckta av unika fresker. Kyrkan fick sitt andra tak redan på 1100-talet och är en anledning till att freskerna bevarats.

Istanbul (Konstantinopel), Turkiet

Hagia Sofia i Konstantinopel, som fortfarande är det grekiska namnet för Istanbul, sluter cirkeln på denna religionsresa. Hagia Sofia byggdes av den bysantinske kejsaren Justinianus I åren 532–537 på platsen där ett tidigare Apollotempel legat. Kyrkan konverterades till en moské efter Konstantinopels fall år 1453. Helgedomen är en arkitektonisk förebild för många moskéer och blev ett museum från 1934 tills nu, då en domstol i år (2020), åter ändrade statusen till moské. Kyrkan är listad som världsarv av UNESCO.

Text & Foto: Mats Randow

Relaterade inlägg

Läs mer: Pilgrimsvandring till Mantamados på Lesvos

Läs mer om Aten på: En stadsvandring i Aten

Läs mer om Arkadiklostret på: Utkörd från museet

Läs mer om Rethymnon på: Min guide för Rethymnon på Kreta 

Ännu mer om Rethymnon: Karnevalen i Rethymnon

Läs mer om Troodos: Biltur och spökhotellet i Prodromos på Cypern

Läs mer om Famagusta: Famagusta och en tidsresa med cykel

Andra fotoutmaningar:

Läs mer: Soluppgång till solnedgång

 

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.