17 Juli 2020 | Sverige
Fiskeläget Spiken och Läckö slott på Kållandsö
Det blev en spontan utflykt som en hemester eller svemester till den genuina fiskehamnen Spiken på Kållandsö i Vänern. När förslaget kom som en fråga om vi skulle åka till Spikens fiskeläge var jag på direkt, eftersom jag aldrig varit där. Vad visste jag om Spiken? Jag hade hört talas om sjöbodar, fiskebåtar, rökt fisk och att det låg på just Kållandsö i Vänern. Där ligger också Läckö slott och där har jag varit någon gång. Då var Läckö slott nybyggt, höll jag på att säga. Tiden har ändå gått tillräckligt sedan dess för att jag ska ha minnesluckor av vad jag gjorde på Läckö. Min känsla är att det måste varit på medeltiden.
Utan min vetskap programmerades färddatorn på ett finurligt sätt med närmaste bilvägen istället för snabbaste vägen, som jag sedan följde slaviskt. Det tog ett tag innan jag fattade detta då resan dit blev på småvägar helt utan trafik och som bonus genom ett vackert och lantligt sommarsverige med mycket att se efter vägen.
Det började bra när vi kom fram. Spiken är Vänern och norra Europas största insjö-fiskehamn, var det första jag fick veta. Vi möttes av doften från rökerier och promenerade runt bland röda fiskebodar, restauranger, konst- och hantverksbodar. Som att ha kommit till ett pittoreskt fiskeläge i Bohuslän. Skillnaden är att havet, ja Vänern räknas som ett innanhav, är sött och är grönare med fin skog i omgivningarna. Precis som i Bohuslän finns en skärgård. Ekens skärgård med 120 öar ligger här och är i stora delar ett fågelskyddsområde med fiskgjuse, lärkfalk och till och med havsörn. Gästhamnen för fritidsbåtar ramar också in atmosfären i Spiken med sina bryggor. Detta är också platsen för en gourmet, perfekt för en lunch. Det blev en fish and chips med gös. Bara den gjorde min dag. Som en souvenir med smak är det frestande att köpa med sig både den lokalt komponerade Spikenkryddan och exklusiva Vänerlöjrommen. Mellan 17 oktober till 17 december fiskas siklöja i Vänern.
Tips och info: 2014 gick 15 fiskare samman i den ekonomiska föreningen Vänerlöjrom. Fisknäten har en speciell maskstorlek för att bara fånga den större fisken. Fångsten tas om hand direkt när den landas. Där börjar hantverket med att för hand klämma rommen ur fisken och sedan vispas, sköljas, silas, torkas och saltas. Köper du Vänerlöjrom av någon i föreningen garanteras du en hög och jämn kvalitét. Ett speciellt EG-nummer på burken visar just vem som tillverkat den. Löjrommens dag är i år (2020) den 8/11. Då erbjuds äventyrsaktiviteter kring de dagarna där man kan följa med ut på fisket och uppleva hur processen går till.
Hur var det med Läckö slott då? Efter lunchen åkte vi den korta sträckan till Läckö för att friska upp minnena från medeltiden. Jag föreställde mig det klassiska slottet med lönndörrar där spöken i rustningar gömmer sig och stora mörka skåp med klassiska spöken i vita lakan. Det började bra när vi traskade över den gröna gräsmattan mot slottet och vi upptäckte två häxringar. De mytomspunna ringarna trodde man förr kom från älvornas dans. Jag vill gärna tro att det fortfarande är sant.
Det ståtliga slottet är ett arv och har en roll från den svenska stormaktstiden på 1600-talet, byggd på grundstenar av ett tidigare slott som biskopen från Skara lät bygga på 1200-talet. Jag räknar kallt med att Skarabiskopen skojar till det ibland och spökar på Läckö vid midnatt.
Läckö slott är imponerande och väl värt ett besök där turister från hela världen nyfiket tittar in för ett slottsäventyr, samt för att se de historiska kamrar och kök där dåtidens lyxmat lagades och serverades till den tidens svenska politiska elit. På borggården kan också en operaföreställning upplevas. Jag har inte själv hört, men akustiken lär vara grym. Årets planerade operaföreställning Tintomara i två akter är dock flyttad till 2021.
Slottet har öppet dagligen under sommaren mellan klockan 10-18. Efter klockan 18 tänker jag mig att det är på egen risk att vara där, då det är fritt fram för spökena att härja och festa i de stora salarna. Inträde: 130 kr. Detta blev en utflyktsdag som med råga motsvarade våra i förväg höga förväntningar. Kållandsö är vackert med sin rika natur och en heldag går lätt att fördriva på ön.
Tips om buss: Västtrafiks buss 132 från Lidköping stannar både vid Läckö slott som i Spiken. Kontrollera turlistan före.
Text & Foto. Mats Randow
Relaterade inlägg i bloggserien Vänern runt.
Läs mer om: Vänern runt (Del 1)
Läs mer om: Eken som vägrar dö, (Del 2).
Läs mer om: Hällristningarna på Larssons gård, (Del 3).
Läs mer om: Hundraåringen i Skällsäter, (Del 4).
Läs mer om: Den gamla kurorten Dals Rostock, (Del 5).
Läs mer om: Dalslands kanal med Håverudsakvedukten och Köpmannebro, Del 6).
Läs mer om: Kultur i Fengersfors och fika deluxe, (Del 7).
Läs mer om: Borgvik, (Del 8).
Läs mer om: Fängslande konstverk i Karlstad, (Del 9).
Läs mer om: Kultur och stadsvandring i Kristinehamn, (Del 10).
Läs mer om: Södra Råda gamla kyrkplats, (Del 11).
Läs mer om: Mariestad, spöken och Göta kanal, (Del 12).