11 Juli 2020 | Grekland - Övrigt
En stadsvandring i Aten
Gå ut i miljonstaden, ta på dig dina skönaste skor och dina skarpaste upptäckarglasögon, så du inte missar något. Var lite slarvig med att följa den närmaste vägen, smyg istället spontant runt hörnet för att se vad som kan finnas där, annars kan man aldrig få veta. Ibland är det inget speciellt, ibland hittar man gömda pärlor på bakgårdar och smala gator där turisterna är få. I min stadsvandring får du en bra överblick av mycket att se och uppleva i Aten. I grunden är denna runda endast 3 kilometer lång om man bara promenerar utan avstickare. Men den kan lätt bli upp till 10 kilometer beroende på hur nyfiken du är och vad du vill se.
Nu öppnas det sakta vecka för vecka för resor igen. Det är fortfarande krångligt och svårt att veta vad som gäller med resa till Grekland med restriktioner på flygplatser, flyg och på destinationer. Med förhoppningar att vi snart ska kunna resa säkert igen kan vi börja drömma om nya planer. Gå ut som en äkta turist med en stadskarta i din hand. En gratiskarta du får på ditt hotell, som du kommer långt med och kan ringa in avstickarna på kartan. Starta din runda varhelst det passar eller för att praktiskt anpassa till ditt boende. I min beskrivning startar jag vid torget Monastiraki som är en central plats med tunnelbanestation för två linjer och många hotell i området.
Varför inte starta med en kopp kaffe på hotellet A for Athens tak som ligger vid Monastirakitorget. Den magnifika utsikten över torget och Akropolis fungerar bra att maxa förväntningarna inför dagen. Vid torget ligger också Tzistarakis Mosque och bredvid har du Hadrian´s Library som är en av många romerska fornlämningar. Redan här är det lätt att börja gå bananas med stadskartan i handen och man får tänka på sin hållning så man inte blir utsedd till Atens tokigaste turist. På andra sidan torget ligger Monastirakis Flea Market där man hittar allt möjligt att köpa, som typiska souvenirer bland turister från hela världen, till second hand butiker där lokala atenare hänger för att göra fynd. Därefter kan du leta dig ner till Adrianou, en gågata kantad med uteserveringar. Följ gatan mot Theseiou Metrostation och då passerar du även Ancient Agora of Athens, som är ett jättelikt område med ruiner från antikens Grekland till Romartiden. Här finns Temple of Hephaestus, Stoa of Attalos och mycket mer.
Vid Theseiou Metro kan du fortsätta med en avstickare på drygt 300 meter till, annars tar du vänster och går uppför. Tänk på din hållning igen där näsan ska peka mot Akropolis. Du går på gågatan som är kantad av bord med souvenirer och antikviteter. Det är lätt att dröja sig kvar och titta på gamla mynt och diverse hantverk. Strax före Akropolis har du Filopappou Hill på höger sida, som är ett grönområde på kullen. Här kan en annan avstickare göras och här finns såklart också ruiner och historia överallt bland träd och buskar. På kullen ligger också ett forntida fängelse där det sägs att filosofen Sokrates ska ha suttit när han dömdes till döden. Kullen har också fin utsikt över Aten ner mot Pireus och havet. För utsikt över andra sidan av Aten, missa inte Areopagus Hills, även kallad Mars Hills, nära den övre entrén till Akropolis. Akropolis står högst upp på de flesta turisters lista över saker att göra i Aten. Där är det obligatoriskt att gå runt Parthenon och även se teatern Odeon of Herodes Atticus samt Theatre of Dionysus på södra sluttningen. Nära utgången av södra sluttningen ligger Acropolis Museum, som är ett stort modernt museum med en utställning av mängder av originalstatyer och andra föremål, samt mer information om antiken.
Efter muséet kommer du in i den gamla stadsdelen Plaka, där ännu en avstickare lockar. En hårt trafikerad led delar Plaka och Temple of Olympian Zeus. Väl över leden passerar man Hadrian´s Arch, som är en port från romartiden, på din väg till entrén till Zeus tempelområde. Ytterligare 500 meter bort ligger Panathenaico Stadium. Arenan är från 500-talet f.Kr. som renoverades och öppnades på nytt till de första moderna Olympiska spelen år 1896. Arenan används till olika evenemang än idag, har tagit upp till 80 000 åskådare och är definitivt annorlunda jämfört med de nybyggda moderna superarenorna. Stadion är samtidigt ett museum där du kan gå runt i din egen takt och få guidning med ett par hörlurar, om idrottens historia på stadion.
Väl tillbaka i Plaka kan du ta dig till Lysikratesmonumentet för att sedan gå mot gatan Adrianou. Från Adrianou kan du göra en avstickare till Plaka Anafiotika som ligger på nordöstra sluttningen till Akropolis. Plaka Anafiotika är en liten del av Plaka med små vitkalkade låga hus och smala labyrintgränder från ett annat århundrade, och man kan snarare tro att man är i en gammal by på en grekisk ö. Adrianou tar dig sedan tillbaka till området runt Monastiraki via närliggande lämningar av Roman Agora och Vindarnas torn. Runt Monastirakitorget är det lätt att hitta en uteservering för en sen lunch.
Det finns en avstickare till, men den kanske kan vänta till nästa dag. Ermou street går från Keramikos Archaeological Site bort till Syntagmatorget där det grekiska parlamentet ligger. Ermou är också Atens främsta shoppinggata och har flera skepnader. I shoppingstråket mitt i gatan dyker en bysantinsk kyrka upp, en av Atens äldsta kyrkor. Gatan är uppkallad efter guden Hermes från den grekiska mytologin. Hermes var talarnas, köpmännens och tjuvarnas gud. Vid Monastirakitorget ändrar gatan profil och övergår till begagnatmarknaden Flea Market.
Som avslutning på stadsvandringen kan ett besök på takbaren 360 Cocktail Bar vid Monastiraki torg passa för att vila fötter och smälta alla intryck. Baren har som A for Athens en underbar utsikt över Monastiraki och även Akropolis. Norr om Ermou och Flea Market ligger stadsdelen Psyri som lever upp till kvällen med gott om restauranger, caféer, ouzerier och barer utefter smågatorna i stadsdelen. Du som gillar hantverksöl skall inte missa ett besök på Beertime i Psyri. De har förmodligen Atens bästa utbud och varför inte en kall från ett grekiskt mikrobryggeri.
Aten är för mig som ett gigantiskt utomhusmuseum, grekisk storstadskaos blandat med kvarter som ger småstadskänslan. Förutom att följa min stadsvandring, är att gå planlöst i Aten ett av det roligaste man kan göra. Glöm inte heller ett besök på National Archaeological Museum.
Tips 1: En annan bra startplats är också vid Akropolismuséet. Börja inne på muséet för att lära dig mer av Atens historia innan du går ut och tittar på allt som finns. Det är rimligt att dela upp allt i fler dagar om du har mycket på din ”To Do lista” och har tiden. Annars ligger Aten kvar för en ”come back”. Jag har själv tappat räkningen på mina Atenbesök.
Tips 2: Köp e-biljett till de arkeologiska platserna så slipper du köa i biljettkön och går direkt till inträdeskön. Ska du se Akropolis, Temple of Olympian Zeus och Ancient Agora finns en kombibiljett till reducerat pris och du kan ladda ner ljudspår till din telefon som guidar dig på platsen.
Bonustips 1: Kontrollera öppettider. Kontakta eller besök platsen innan du bokar för att få den senaste informationen.
Bonustips 2: Undvik högsommar. Blir det en riktig värmebölja på 35-40 grader går man inte långt och man fastnar lätt med en frappé på ett café. Vilket inte heller är att förakta. Under vintern halveras dessutom priserna för inträden till flera arkeologiska sevärdheter.
Bonustips 3: Vid de arkeologiska platserna ska du också ha koll i grönområden efter landsköldpaddor. Speciellt på vintern och våren när det är grönt finns en bra chans att hitta en och annan sköldpadda.
Text & Foto: Mats Randow |
|