11 Augusti 2020 | Sverige

Eken som vägrar dö - Vänern runt

Den inre radarn var påslagen och skannade av allt när bilen rullade in i landskapet Dalsland. Vi hade precis startat turen för att ta oss runt Vänern. Denna turné gick bortom allfartsvägarna för att undvika de stora landsvägarna. För att vi skulle kunna se vad som finns där bakom och runt hörnet. Det finns några mer kända platser vi hade som mål att besöka och uppleva. Vi ville samtidigt hitta de mindre kända, eller helt okända, pärlorna som är gömda efter de mindre vägarna.

Dalslandseken eller Karl XII:s ek har levt ett hårt liv intill vägen

Radarn innebar att alla sinnen skulle vara på topp. Redan före Frändefors svängde vi av, den för oss bannlysta, E45:an in på mindre väg mot Färgelanda. Tio minuter senare på krokiga väger genom tät lövskog i Rådanefors ringde radarns larmklockor och röda lampor blinkade. Såg du det stora döda trädet? Japp, svarade jag, stannade bilen och vände. Ett dött träd låter väl inte så spännande för er, men detta såg så speciellt ut att vi måste ta en närmare titt. En ek, konstaterade vi. Eken var gammal nog att ha sett troll lura runt trädet. Den såg dessutom förtrollad ut som ur en sagobok om en trollskog. En trollskog man är smart nog att inte gå in i, om man inte vill bli förvandlad till ett skogsväsen eller en ek och bli kvar i evig tid.

En snabbkoll på Google gjordes. Det är Dalslandseken, fick jag höra medans jag stod med blicken i skyn och tittade på ekens gröna löv högt uppe på få spretiga grenar. Denna ek är ett fredat naturminne sedan 1929 och är dödförklarat, fick jag också höra. Ändå har eken lite liv i toppen på trädet. I år var eken på gott humör. Eken kallas också för Karl XII:s ek. En myt säger att den legendariska kungen parkerat hästen vid eken på ett fälttåg med sin karolinerarmé när han skulle till Norge och härja.

Våra radarfunktioner fungerade. Detta var första radarstoppet runt Vänern. Om vi inte bestämt att skärpa alla våra sinnen och slå på radarn, hade vi helt säkert missat den historiska eken som står kvar som ett monument vid den gamla vägen. En landsväg som en gång gick från Vänersborg till Norge. Enligt dåtidens gamla kartor gjorde vägen en krök just vid den gamla eken i Rådanefors. En annan myt säger att kung Karl XIV Johan fastnade med sin droska på vägen i Rådanefors. Han var kung över både Sverige och Norge och lokalbor fick hjälpa till då vagnen var bredare än vägen. Numera är vägen bredare och asfalterad här. Numera passerar bilar istället för vagnar dragna av häst. Numera står den gamla eken fortfarande kvar, luras med att spela död för att vissa år visa att det än finns lite liv i den urgamla eken. Kanske är den förtrollad trots allt.

Vägkartan över vägen från Vänersborg genom Dalsland, förbi Rådanefors till Norge. Bild från: 1718.no/dalslandseken/

 

Inlägget är del 2 i serien om Vänern runt.

 

Text & Foto, om inget annat anges: Mats Randow

 

Läs mer på första inlägget: Vänern runt (Del 1).

Läs mer om: Hällristningarna på Larssons gård (Del 3).

  • Vänern runt
  • Hällristningarna på Larssons gård

 

Läs mer: Hundraåringen i Skällsäter. (Del 4).

Läs mer: Den gamla kurorten Dals Rostock. (Del 5).

Läs mer: Dalslands kanal med Håverudsakvedukten och Köpmannebro. (Del 6).

Läs mer: Kultur i Fengersfors och fika deluxe, (Del 7).

Läs mer: Borgvik, (Del 8).

Läs mer: Fängslande konstverk i Karlstad, (Del 9).

Läs mer: Kultur och stadsvandring i Kristinehamn, (Del 10).

Läs mer: Södra Råda gamla kyrkplats, (Del 11).

Läs mer: Mariestad, spöken och Göta kanal, (Del 12).

Relaterat inlägg: Fiskeläget Spiken och Läckö slott på Kållandsö

  • Fiskeläget Spiken
  • Läckö slott
Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.