12 Juni 2020 | Mats filosoferar

Det nya normala?

Det är inte lika självklart längre att kunna ge sig ut på en resa hur som helst. Från den 13 juni kommer dock rekommendationer lättas för resor inom Sverige från två timmar ifrån hemorten till att vi nu kan resa inom hela Sverige, förutsatt att vi tänker till och fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Avstånd, hygien och att undvika social sammanhang gäller fortfarande som vanligt och börjar bli normalt. I Europa öppnas det också upp från stenhårda restriktioner, fler länder öppnar upp för resor och förbereder för att ta emot turister. Även där med en hel del fortsatta restriktioner för att det ska fungera. Man öppnar upp för olika länder gradvis där resor från Sverige inte är aktuellt i första steget. Det är inget att gräma sig över, eftersom UD i dagsläget ändå har en avrådan för resor utanför Sverige fram till den 15 juli.

Hur kommer det nu att se ut när vi ska ge oss ut på resa?  Med nya rutiner kommer vi att få en annorlunda reseupplevelse än vad vi varit vana vid. Hälsa och säkerhet går nu hand i hand för både passagerare och personal.

Foto: Mats Randow

Resor till nordiska länder

Danska myndigheter har infört inreseförbud fram till den 21 juni 2020 från Sverige och Norge har i nuläget inreseförbud fram till den 5 juli från Sverige (utom Gotland). Finland öppnar gränsen för exempelvis danskar och norrmän, dock inte för svenskar i nuläget. Även här gäller ändå svenska UD:s avrådan till onödiga resor i skrivande stund fram till den 15 juli. Det är bra att bevaka noga ifall dessa datum ändras av myndigheterna om man planerar en resa framöver.

Med kollektivtrafik och regionaltåg.

Regionaltåg som går i rusningstrafik har förlängts. Sittplats går inte att boka på regionaltåg, undvik att resa i rusningstid om du har möjlighet till det. Folkhälsomyndigheten säger att resor med färdmedel som inte går att boka plats på bör undvikas, som stadsbussar, tunnelbana, spårvagn och även båtar inom kollektivtrafiken.

Med tåg

För resor med SJ kan endast hälften av sittplatserna bokas på snabb-, natt- och InterCitytåg. Platsen bredvid din kommer vara tom och kan inte bokas upp av någon annan. Reser du exempelvis med barn och behöver sitta nära varandra så kan du prata med tågvärden och höra om det är möjligt att byta platser efter man har klivit ombord. Detta gäller i skrivande stund fram till den 30 juni, men kan förlängas. I sov- och liggvagn på nattåg rekommenderas att boka en egen sovvagnskupé för att vara säker på att inte hamna i en kupé med andra resenärer. SJ lanserar nu också nyheten med ett tågluffarkort som gäller för SJ:s tåg i Sverige.

Foto: Mats Randow

Med flyg

I nära samarbete med myndigheterna har flygbolag infört skyddsåtgärder för en tryggare resa. Praxis och rekommendationer från EASA, WHO, ICAO och IATA har anpassat specifika rutiner för inre rengöring och desinfektion av flygplan. Personalen använder personlig skyddsutrustning (ansiktsmasker och handskar). Dessutom testar Aegean Airlines alla aktiva besättningsmedlemmar för covid-19 var 15:e dag. Ansiktsmasker är obligatoriska för passagerare under flygning med de flesta flygbolag. På flygplatser utomlands är ansiktsmask antingen obligatoriskt eller rekommenderas. Både SAS och Aegean Airlines tillåter endast ett handbagage (handväska, tunn laptop eller annat handbagage) inom godkänd vikt och storlek i kabinen. I första hand skall handbagaget placeras under stolen framför. Denna ändring gäller alla biljettyper och bokningsklasser. Bra att veta är att luften i ett flygplan byts var 3-4:e minut.

  • Foto: Mats Randow
  • Foto: Mats Randow

Före flygresa

Innan du åker, kontrollera myndigheternas reserekommendationer i ditt destinationsland. Vissa länder kräver t ex temperaturscreening vid ankomst och ansiktsmask i allmänna utrymmen. Det rekommenderas att checka in online 48 timmar före ditt flyg och välja sittplats för att undvika onödig trängsel på flygplatsen.

På flygplatsen

Plexiglas har installerats på de flesta biljettkontor, handspritautomater har placerats ut och golvmarkeringar hjälper för att tydligt hålla avstånd. Fast Track till säkerhetskontrollen är tillfälligt stängd av SAS i Norge, Sverige och Danmark. Business Lounger är tillfälligt stängda i exempelvis Aten, Thessaloniki och Larnaca. SAS har tillfälligt stängt alla sina lounger tills vidare. Finnair kommer att fylla planen med mindre grupper med början längst bak i planet. Ombordstigning på Aegean Airlines sker i grupper, med början i fönstersäten. Om det sker en bussresa till flygplanet fylls bussarna till endast 50 procent av sin kapacitet och antalet bussar som används ökar.

Tomma incheckningsdiskar på Arlanda i mars 2020. Foto: Monica Andersson

Ombord

Aegean Airlines erbjuder individuella vattenflaskor, ett färdigpackat mellanmål och antiseptiska våtservetter. Tidningar och andra Magazine är borttagna. Ombordförsäljning är stängd. På Aegean Airlines alla flygningar kommer också 3 rader av säten att hållas vakanta - antingen framtill eller längst bak i flygplanet - om passagerare med potentiell symptom skulle behöva isoleras. På SAS flyg får du ta med dig enkel mat, snacks och alkoholfria drycker ombord.

Nästan fullt före coronautbrottet. Foto: Mats Randow

För att knyta ihop säcken kan man säga att det är en hel del att ha koll på. För att inte bidra med spekulationer om vad som kommer att gälla i framtiden uppmanar jag alla att kontrollera eventuella ändringar av datum för restriktioner och rekommendationer. Som resenär är man ansvarig att ta reda på vad som gäller, t ex information om skyddsåtgärder och rutiner, för varje flygbolag och på varje flygplats. Viktigt också att inte bara ta reda på vad svenska myndigheter bestämt, utan också ta reda på vad utländska myndigheter beslutat för din destination, kontrollera med landets ambassad. Jag kommer själv inte att vara först ut när det är tillåtet att resa utomlands igen. Jag kommer att avvakta, sätta mig på hemmaläktaren och hålla avstånd, för att betrakta och följa utvecklingen noga.

SAS Business Lounge på Landvetter flygplats. Foto: Monica Andersson

Tips på bra länkar:

folkhalsomyndigheten.se

UD:s webbplats

sj.se

Webbsidan för SJ Tågluffarkort

IATAs webbplats

swedavia.se

Flygbolag som trafikerar Arlanda Airport

SAS Business Lounge på Kastrup är tillfälligt stängd. Foto: Mats Randow

Arlanda i mars månad 2020. Tomt och ödsligt. Foto: Mats Randow

Text & Foto om inget annat anges: Mats Randow

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.