08 Mars 2019 | Grekland - Kreta

Citypuls eller naturens viskningar?

Från småstad och bylivet, jag är tillbaka i storstaden och Heraklion. Från stillsamhet och tystnad till trafik och ljud som vibrerar. Inga säsongsstängda butiker och tavernor. Full fart och citypuls. Shoppinggator och restaurangkvarter. Ett organiserat kaos och bullrande trafik. Jag vet inte riktigt vilket ben jag ska stå på. Jag uppskattar båda sidorna. Jag tror att jag vill ha ett ben på varsin sida. Hur gör man? Just nu känns det skönt att ha lite liv och rörelse kring mig, röra mig i stadens larm. Hur får jag balans i detta?

Det mytomspunna berget Giouhtas strax utanför Heraklion där Zeus sägs vara begravd. Näsa och panna syns tydligt

Jag kan ju alltid ta en paus från stöket. Mitt i veckan packade jag min ryggsäck och gjorde en utflykt. Jag tog bussen och åkte till Archanes bara runt 30 minuter bort. Intill den gamla fina byn ligger berget Giouhtas, ett fristående berg i det vackra landskapet med böljande kullar med vin och olivodlingar. Så här års är det riktigt fint när allt går i grönt och efter allt regnande är det nu sol och vår i luften. Jag styrde mina steg ut ur byn mot berget, kursen var spikrak. Idag skulle jag lyssna på tystnaden, vinden och fåglarna. Det går en vandringsled upp och jag fann stigen snabbt som tog mig uppåt sluttningen med tall och cypresser i omgivningen. Jag såg tidigt ett exemplar av den kretenska Irisen, snart fler.

Iris unguicularis cretensis

På ena höjden uppe på berget ligger en gammal kyrka, Afentis Christos med panoramautsikt över landskapet. Det var klart väder och sikten milsvid, på ena sidan hade jag de snöklädda Diktibergen och på den andra Psiloritisbergen, också i ett klädsamt snötäcke i solskenet. Kontrasterna var fina med grönskan nere i låglandet och snön på de högsta höjderna.

Kyrkan Afentis Christos uppe på en av Giouhtas toppar

Kring berget Giouhtas finns gott om gåsgam och här har man en bra chans att få se dem cirkla nedanför i stället. De är dock inte lika många som de varit tidigare när jag besökt berget. De har förmodligen mer att göra på annat håll än att roa mig idag. En vråk kom ovanför mig, seglade sakta i uppåtvinden utan vingslag. Jag såg att den tittade på mig och närmade mig sakta mer och mer. Jag stod still och tittade tillbaka, vi betraktade varandra. Sedan vände vråken och seglade tillbaka fortfarande utan vingslag. Närkontakt, jag skulle tagit fram kameran, men ibland ska man bara vara närvarande utan trassel och fokus på prylarna.

Archanes med Diktibergen i bakgrundenpå ena sidan

På andra sidan Psiloritis bergsmassiv

Vandringen gick vidare till nästa höjd. Där ligger minoiska ruiner från forna tider. Detta berg var också en helgedom och kultplats. Numera ingår berget i Natura 2000 programmet med en plan att värna om flora och fauna. Bakom höjden fick jag nästa vy. Hela Heraklion med Egeiska havet låg framför mig. Staden jag tog en paus ifrån. Där nere är det förmodligen fullt ös, som vanligt. Uppe på berget var det lugn och meditation för min hjärna som gällde. Jag kom sen nerför berget och var tillbaka i Archanes, snart gick bussen tillbaka till stan och det blev lite högre puls igen. Jag hade inga problem med det. Jag hade rensat min skalle och var redo för stadspulsen, jag gillar ju både och.

Fina vyer över Heraklion och det blå medelhavet

För mig är det bästa combo, att ha en fot på varje sida och någorlunda kunna välja. Att bara vara i stan blir för stressigt i längden. Att bara vara på landsbygden eller sömniga byar gör mig uttråkad och jag saknar lite liv och rörelse. Vandringen på berget Giouhtas då? Det är verkligen en av mina favoriter. Naturen varierar och är vacker. Vyerna varierar och är vackra. Det andas historia på berget som är heligt i mytologin. Gudarnas konung Zeus ska vara begravd i berget. Bara det. Byn Archanes frestar med en och annan avstickare i sina gränder. Slutligen, hur får man ihop hela paketet med lugn och ro mitt i citypulsen. Jag som vill ha ett ben på varje sida? Det har nog lite med mina demoner att göra. Dom vill lite olika saker. Den ena demonen planerar stort för karnevalen i Rethymnon just nu…….

Text & Foto: Mats Randow

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.