08 Mars 2019 | Kreta

Citypuls eller naturens viskningar?

Från småstad och bylivet, jag är tillbaka i storstaden och Heraklion. Från stillsamhet och tystnad till trafik och ljud som vibrerar. Inga säsongsstängda butiker och tavernor. Full fart och citypuls. Shoppinggator och restaurangkvarter. Ett organiserat kaos och bullrande trafik. Jag vet inte riktigt vilket ben jag ska stå på. Jag uppskattar båda sidorna. Jag tror att jag vill ha ett ben på varsin sida. Hur gör man? Just nu känns det skönt att ha lite liv och rörelse kring mig, röra mig i stadens larm. Hur får jag balans i detta?

Det mytomspunna berget Giouhtas strax utanför Heraklion där Zeus sägs vara begravd. Näsa och panna syns tydligt

Jag kan ju alltid ta en paus från stöket. Mitt i veckan packar jag min ryggsäck och gör en utflykt. Jag tar bussen och åker till Archanes bara runt 30 minuter bort. Intill den gamla fina byn ligger berget Giouhtas, ett fristående berg i det vackra landskapet med böljande kullar med vin och olivodlingar. Så här års är det riktigt fint när allt går i grönt och efter allt regnande är det nu sol och vår i luften. Jag styrde mina steg ut ur byn mot berget, kursen var spikrak. Idag ska jag lyssna på tystnaden, vinden och fåglarna. Det går en vandringsled upp och jag finner stigen snabbt som tar mig uppåt sluttningen med tall och cypresser i omgivningen. Jag ser tidigt ett exemplar av den Kretanska Irisen, snart fler.

Iris unguicularis cretensis

På ena höjden uppe på berget ligger en gammal kyrka, Afentis Christos med panoramautsikt över landskapet. Det är klart väder och sikten milsvid, på ena sidan har jag dom snöklädda Diktibergen och på den andra Psiloritisbergen, också i ett klädsamt snötäcke i solskenet. Kontrasterna är fina med grönskan nere i låglandet och snön på dom högsta höjderna.

Kyrkan Afentis Christos uppe på en av Giouhtas toppar

Kring berget Giouhtas finns gott om gåsgam och här har man en bra chans att få se dom cirkla nedanför i stället. Dom är dock inte lika många som dom varit tidigare när jag besökt berget. Dom har förmodligen mer att göra på annat håll än att roa mig idag. En vråk kommer ovanför mig, seglar sakta i uppåtvinden utan vingslag. Jag ser att den tittar på mig och närmar mig sakta mer och mer. Jag står still och tittar tillbaka, vi betraktar varandra. Sedan vänder vråken och seglar tillbaka fortfarande utan vingslag. Närkontakt, jag skulle tagit fram kameran, men ibland ska man bara vara närvarande utan trassel och fokus på prylarna.

Archanes med Diktibergen i bakgrundenpå ena sidan

På andra sidan Psiloritis bergsmassiv

Vandringen går vidare till nästa höjd. Där ligger minoiska ruiner från forna tider. Detta berg var också en helgedom och kultplats. Numera ingår berget i Natura 2000 programmet med en plan att värna om flora och fauna. Bakom höjden får jag nästa vy. Hela Heraklion med Egeiska havet ligger framför mig. Staden jag tar en paus ifrån. Där nere är det förmodligen fullt ös, som vanligt. Uppe på berget det lugnt och meditation för min hjärna som gäller. Jag kommer sen ner för berget och är tillbaka i Archanes, snart går bussen tillbaka till stan och det blir lite högre puls igen. Jag har inga problem med det. Jag har rensat min skalle och är redo för stadspulsen, jag gillar ju både och.

Fina vyer över Heraklion och det blå medelhavet

För mig är det bästa combo, att ha en fot på varje sida och någorlunda kunna välja. Att bara vara i stan blir för stressigt i längden. Att bara vara på landsbygden eller sömniga byar gör mig uttråkad och jag saknar lite liv och rörelse. Vandringen på berget Giouhtas då? Det är verkligen en av mina favoriter. Naturen Varierar och är vacker. Vyerna varierar och är vackra. Det andas historia på berget som är heligt i mytologin. Gudarnas konung Zeus ska vara begravd i berget. Bara det. Byn Archanes frestar med en och annan avstickare i sina gränder. Slutligen, hur får man ihop hela paketet med lugn och ro mitt i citypulsen. Jag som vill ha ett ben på varje sida? Det har nog lite med mina demoner att göra. Dom vill lite olika saker. Den ena demonen planerar stort för karnevalen i Rethymnon just nu…….

Text & Foto: Mats Randow

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.