29 Oktober 2018 | Grekland - Kreta

Bortanför den vanliga vägen

Lördagen blev en mjukstart. Lunch i historiska Archanes som följdes av ett besök i Knossos. Knossos som är Kretas utflyktsmål No: 1. Check på den på ”To Do listan”. Detta var bara början. Följande vecka till nästa lördag skulle jag hänga med Hjalmar och hans resesällskap. Det var bara att luta sig tillbaka och åka med, Hjalmar hade ordnat ett program för oss som skulle ta oss bortanför och runt alla hörn in i det genuina Kreta. Dit ingen turistbuss når och helt bortanför massturismens allfartsvägar. Hur kom då Knossos med i detta som är hot spot nr: 1? Hjalmar tog oss till Knossos då turistbussarna redan lämnat platsen. Så vi kommer även att få uppleva några klassiska pärlor på Kreta utan trängsel. Bra där Hjalmar.

Biljettluckan på Knossos är anpassad för de kortare, så det blev lite knepigt för Hjalmar när inträdet skulle lösas. Det var inget problem, utan en situation med en lösning. Efter Knossos begav vi oss till södra Kreta hos Georgios hotell Akros Oreon i byn Kato Simi som ligger på 800 meters höjd. Där infann sig äventyrskänslan och Georgios hotell blev vår bas för resten av veckan. I programmet framför oss hade vi en mix av vandringar, historia, kultur, kretensk matlagningskurs, natur, gåsgamar och andra fåglar samt ett och annat dopp i havet som fortfarande var tillräckligt varmt för bad. Och, en hel del god mat. Hjalmar tog oss till tavernor både vid havet som högt upp i bergen. Tavernor som andas kretensk kultur. Ibland utan fast meny, där potatisen kan stå på den vedeldade kaminen mitt i tavernan för att bakas medan Hjalmar tog sig en titt i köket och i kylskåpet, sedan pekade han ut vad vi skulle äta.

Mitt resesällskap då? Det visade sig att var och en hade något eller några ämnen de var riktigt duktiga på. Fågelskådare, biologer och andra var duktiga på geologi. Här hade jag världens chans att lära mig mer om olika saker vi upptäckte. Jag fick frågan av en i sällskapet om vad jag var bra på? Jag mumlade bort frågan lite med ord som lagom och allmänt. Jag kände att jag inte skulle avslöja riktigt ännu att jag kunde rabbla upp svenska mästare i fotboll på 70-talet och var fotbolls-VM har gått i kronologisk ordning, inklusive världsmästare. Jag kan glänsa i andra ämnen också. Men, det ska avslöjas senare.

Som en summering av denna vecka kan jag bara än en gång säga, Bra Hjalmar och tack. Förutom all god mat fick vi uppleva unik natur, hisnande färder upp och ner i vackra berg, gåsgamsafari, fina vandringar, Zeus grotta, ruiner och historiska platser osv. osv. Hjalmar berättade kunnigt om vad vi såg och upplevde. Med andra ord rekommenderar jag varmt en resa med Hjalmar . Även tack till Diana och Margareta för historisk guidning. Tack Georgio som hade middagen klar varje kväll med god mat efter dagens äventyr. Tack mitt resesällskap för att jag fick lära mig nya saker varje dag och trevligt häng på tavernor och i berg som dalar.

Den arkeologiska platsen Gortyn

Vandring på Lapathosplatån

Text & Foto: Mats Randow

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.