06 Oktober 2020 | Världens mat och dryck
Att laga Paella i naturen
Strömmen i Klarälven strök sakta förbi när linan sträcktes bakåt. Spöt fördes lugnt framåt för att få fart på linan och torrflugan lade sig snyggt på vattenytan som en fin present till harren. Bedrägeriet att lura harren med en godbit gick inte hem. Ingen fisk intresserade sig för min fejk-fluga. Det var inte heller några vak eller andra synbara aktiviteter från firrarna. Vi var i Sysslebäck i det vilda och nordligaste Värmland och det är inte hela världen om man inte får fisk på sin fisketur. Vi hade mat med oss så det räckte och blev över och vi brukar ändå återutsätta fisken där den hör hemma.
Varför inte starta en brasa istället och laga lite mat när harren ändå är ointresserad av lockbetet. Av friluftsliv och flugfiske blir man hungrig, så planen var att göra en Paella till middag ute i naturen. För att göra det extra festligt utsåg vi en i sällskapet att få fylla år. Vi bestämde att 65 år är en trevlig milstolpe att fira, även om det var en verklig överdrift.
Denna goda spanska maträtt som har sitt ursprung ifrån Valencia är inte speciellt krånglig sno ihop. Vad behöver jag då? En öppen eld och jag använder en Muurikka paellapanna och en stekspade så är det enkla köket klart ute i naturen.
Maten då? Vi var tre hungriga vuxna juniorer och tre unga seniorer. Vi packade med:
Vatten
En rejäl klick smör eller annat matfett
Salt och svartpeppar
En påse saffran, eller en matsked gurkmeja för att få den gula färgen
8 dl Avorio-ris
Två gula lökar
Två paprikor
Rå kycklingfilé, ca 800 g
Skalade räkor, ca 300 g
Gröna ärtor, ca 500 g
Tre storvuxna juniorer är inte fel att ha med. En tar paellapannan och de två andra rikligt med vatten. Fördela maten färdighackad i plastpåsar. Göm maten i juniorernas ryggsäckar så kommer maten enklast med till uteköket. Vi seniorer hade då en fin lättsam promenad och kunde hålla ett öga på juniorerna så maten inte sprang bort.
Delegera jobbet till juniorerna att klyva ved till tunna stickor som de kan starta elden med. Låt dem också få ansvaret som livsuppgift att ordna en perfekt glödbädd. Glöm inte att berömma för jobbet med elden och lägg pannan på ett galler eller stenar ovanför glödbädden.
När smöret smält, bryn löken och paprikan tillsammans med kryddorna.
Är kycklingen rå? Stek kycklingen.
Häll på rikligt med vatten och lägg i riset, låt koka i 20 minuter. Fyll på med vatten om det behövs.
Är kycklingen färdiggrillad? Pytsa i den nu.
Avsluta med att röra ner räkorna och ärtor, rör om.
Vi serverade först ”65-åringen” och sedan de hungriga juniorerna, till sist oss andra. ”Födelsedagen” var nu igång på riktigt och det fanns tillräckligt med mat för vi skulle kunna backa en andra portion. Maten är aldrig så god som när man tillagar och äter den ute i naturen.
Tips 1: Tag med överdrivet mycket vatten för att koka riset. Räkna med minst dubbelt så mycket vatten än vad doseringsanvisningen säger. Värmen och att koka utan lock gör att mycket vatten dunstar bort.
Tips 2: Färdiggrillad kyckling förenklar. Förbered den före med att dela den i mindre bitar. Tag med den i en plastpåse.
Extratips: Det är inte heller fel att improvisera med att smyga ner lite vitlök och chili för att få lite hetta i smaken. Chilikorv att dela i mindre bitar är en annan överraskning få tackar nej till. Efter tycke och smak kan man även röra ner lite musslor i slutet på matlagningen.
En ordentlig frukost inför fisket. Paellapannan är då också mycket effektiv.
Text & Foto om inget annat anges: Mats Randow
Fler goda mattips: Världens bästa chili, en underbar historia