05 Juni 2020 | Mats filosoferar

Att åka taxi utomlands

Efter en trevlig utekväll i Peking med god mat och dryck satte vi oss i en taxi för en färd i mångmiljonstaden tillbaka till hotellet. Vi hade åkt taxi tidigare i Peking och Shanghai som gått bra. Att åka taxi i Kina är mycket billigt och har tidigare kostat runt 30–50 Yuan (ca 40-65 SEK), i centrala Peking. Man åker alltid på taxameter i Kina om man inte ska hyra den över dagen. Jag satt i framsätet bredvid taxichauffören. Jag såg hur taxametern bokstavligen skenade i väg. Det vanliga priset för en taxiresa var snabbt passerat och beloppet rasslade i högt tempo iväg mot 200 Yuan, och vi hade en bra bit kvar till hotellet. Jag frågade taxichauffören vad han hade gjort med taxametern och samtidigt sa jag till honom att den är manipulerad. ”No English” svarade han. Typiskt svar, tänkte jag. De flesta taxichaufförer i Kina kan inte engelska. Jag blev skitsur och det var riktigt dålig stämning i bilen sista biten till hotellet.

Pekings skyline

Att åka taxi utomlands på nya resmål är inte lätt eftersom man inte alltid har kunskaper om prisläge och rimligt avstånd på taxiresan. Överlag är min känsla när jag åker taxi att det går rätt till och chauffören är hederlig. Dock är jag på min vakt lite extra för att inte bli ett lättlurat byte på grund av min okunskap. Jag försöker vara uppmärksam på detaljer som taxilegitimation och ofta får jag frågan om jag varit här tidigare. Jag ska erkänna att jag kan ljuga på den frågan ibland och säga att det inte är första gången. Just för att taxichauffören inte skall börja köra runt mig på omvägar när han vet att jag inte kan vägen. Jag låtsas ha lite koll, trots att jag inte har en aning om var jag är. Är det fördomar om taxichaufförer? Kanske lite, jag vet att de flesta är hederliga även om en och annan frestas att ta chansen att lura en på lite extra pengar om tillfälle ges. Just därför vill jag försöka att inte bjuda in till ett sådant tillfälle.

Taxi i Hanoi, Vietnam där de flesta fordon är vespor eller motorcyklar

Vad är mina tips till er att tänka på för en taxiresa? Taxilegitimationen var jag inne på. Den är oftast synligt placerad så man ska kunna se den. Titta på den så att chauffören ser att man är uppmärksam. Fråga efter legitimationen om du inte ser den. Är det en riktig taxi? I Sotji, Ryssland där jag var på fotbolls-VM 2018, saknades både taxiskyltar och taximärken. Då var det inte lätt. En chaufför blev förnärmad eftersom han var så stolt över sin Mercedes-taxi och plockade fram en hel bok med tillstånd. På ryska. Jag förstod inte var det var för papper ändå. Jag hittade ingen taxi med taxameter i Sotji utan där gjorde man upp om ett fast pris i förväg. Tips: Finns inga prislistor med fast pris, kolla med hotellet eller turistbyrå. Jag hade ingen koll i Sotji till en början och kunde bara bedöma om priset var rimligt, sen åkte vi. Jag fick säkerligen en lite högre blåstaxa, men var ändå nöjd eftersom priset var så lågt när jag jämförde med andra taxiresor jag gjort. I Grekland, som är min andra hemmaplan, finns taxameter. Där åker jag dock mest på fast pris. I Grekland finns prislistor uppsatta vid alla taxistationer och vid flygplatser, så det är enkelt och bra.

Fasta priser för taxiresor från Chania på Kreta i Grekland

Är du osäker på om ett fast pris är rimligt, begär taxameter. Ett tips är att göra upp om pris eller köra på taxameter innan chauffören vänligen, hastigt och lustigt, fått tag på din tunga väska, burit den från ankomsthallen med dig springande efter och sedan få se väskan ligga i bagageutrymmet i taxin. Vid Suvarnabhumis flygplats i Bangkok ställde jag mig i taxikön, fick min taxi och samtidigt som jag satte mig i baksätet rullade taxin mot motorvägen in till city. ”Slå på taxametern” sa jag till taxichauffören, samtidigt som bilen ökade farten. Chauffören envisades med sitt fasta pris. Medans jag tjatade om att han skulle slå på taxameter. Här blev det också grinigt i bilen, men jag stod på mig. Till slut krävde jag att han skulle köra mig tillbaka till flygplatsen, då först slog han på taxametern. Det var riktigt dålig stämning i bilen hela vägen till mitt hotell. Sensmoral: Håll i väskan, gör upp om pris eller att köra på taxameter, innan både du och väskan är i bilen. Ett annat taxitips i Bangkok: Går färden på motorvägen med avgift, ingår vägtullarna i fast pris. Med taxameter får du stå även för den avgiften. Det blir ändå bättre pris med taxameter. Ha med småsedlar för detta. Annars ta fast pris som inte är jättedyrt direkt om man jämför med andra taxiresor i världen.

Taxi i Athen, Grekland bland demonstrationer som är vanliga där

Hur gick det då med taxiresan med den skenande taxametern i Peking? När vi kom fram till hotellet sa jag till mitt resesällskap, som var med i bilen, att de skulle gå till hotellreceptionen och ringa polisen, på engelska, så taxichauffören kunde höra. Jag satt kvar med armarna i kors. Nu visade det sig att taxichauffören kunde tillräckligt med engelska för att bli riktigt byxis. Det blev förhandling och jag betalade kanske en dubbel taxiresa. Inte mycket att bråka om med tanke på att det ändå var en billig resa för mig. Men, långt ifrån vad taxins märkliga taxameter stannade på. Ringde mitt sällskap polisen? Nej, dramat var tillräckligt och så kul ville de inte ha.

Tuk-tuk i Phnom Penh, Kambodja. Här rekommenderas att hålla väska och kamera på insidan.

Taxi i Rangoon, Myanmar (Burma) utanför Aung San Suu Kyis hem, där hon satt i husarrest i nästan 15 år

Text & Foto: Mats Randow

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.